Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

Τα ιταλικά πρέπει να επανενταχθούν στα σχολεία

Προς Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κ. Γαβρόγλου:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ, η ιταλική γλώσσα εντάχθηκε το 2005 ως δεύτερη ξένη γλώσσα στα γυμνάσια και το 2008 και στα λύκεια και, παρότι η ένταξή της ήταν κάθε άλλο παρά ομαλή, μέσα σε τρία χρόνια έφτασε να διδάσκεται σε 35.000 μαθητές σε περισσότερα από 650 σχολεία σε όλη την Ελλάδα. 

Για λόγους «δημοσίου συμφέροντος» καταργήθηκε το μνημονικό έτος 2011. Το ίδιο το Συμβούλιο της Επικρατείας απεφάνθη ότι ήταν ανεπανόρθωτη η ζημιά που υπέστησαν οι μαθητές, γιατί αναγκάστηκαν να αλλάξουν ξαφνικά προσανατολισμό και οι καθηγητές της ιταλικής, γιατί έχασαν τη δουλειά τους. Από τότε έχουν μείνει μόνο 32 μόνιμοι καθηγητές της ιταλικής και οι μαθητές έχουν δικαίωμα να επιλέξουν την ιταλική μόνο σε συγκεκριμένα και λιγοστά σχολεία στην επικράτεια. Ωστόσο η ιταλική εξετάζεται τόσο στις πανελλήνιες όσο και στο Κρατικό Πτυχίο Γλωσσομάθειας. 
Η χρησιμότητα της ιταλικής γλώσσας είναι αδιαμφισβήτητη, λόγω των πολυετών φιλικών, πολιτισμικών και ιστορικών δεσμών, της γεωγραφικής εγγύτητας, του τουρισμού και γενικότερα των εμπορικών, οικονομικών και πανεπιστημιακών σχέσεων με τη γείτονα χώρα. 
Είναι πασιφανές ότι οι επιλογές της πολιτείας σχετικά με το ποιες ξένες γλώσσες περιλαμβάνονται στο σχολικό πρόγραμμα καθορίζουν τις
σχέσεις μεταξύ των χωρών. 
Η ισότιμη επαναφορά της ιταλικής με τις υπόλοιπες κατ’ επιλογή γλώσσες στη δημόσια εκπαίδευση είναι θέμα πολιτικής βούλησης αλλά και θέμα δημοσίου συμφέροντος! 

Ο Σύνδεσμος Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας - Σ.Ε.Π.Ι. 
εκφράζοντας τη βούληση των 200.000 επιστημόνων που φοίτησαν σε Ιταλικά Πανεπιστήμια, καλεί και όλους όσοι έχουν, ή επιθυμούν να αποκτήσουν, ιταλική κουλτούρα στην Ελλάδανα στηρίξουν το αίτημά μας για την επαναφορά διδασκαλίας της ιταλικής γλώσσας σε όλα τα σχολεία. 
Ψήφισε για την ελεύθερη επιλογή και όχι για την επιβολή των γλωσσών που θα διδάσκονται στα δημόσια σχολεία μας!

Ζητούμε από το Υπουργείο να επανεντάξει τη διδασκαλία της ιταλικής, ισότιμα με τις υπόλοιπες κατ’ επιλογή γλώσσες στα δημόσια σχολεία.


https://secure.avaaz.org/en/community_petitions/O_Ypoyrgos_Paideias_Ereynas_kai_Thriskeymaton_k_K_Gavrogloy_Ta_Italika_prepei_na_epanentahthoyn_os_deyteri_xeni_glossa_s/?fVvYOeb&fbogname=Yorgos+M.&utm_source=sharetools&utm_medium=facebook&utm_campaign=petition-576232-O_Ypoyrgos_Paideias_Ereynas_kai_Thriskeymaton_k_K_Gavrogloy_Ta_Italika_prepei_na_epanentahthoyn_os_deyteri_xeni_glossa_s&utm_term=VvYOeb%2Ben&fbclid=IwAR0ZEmCaFf68I8vENZ0KdXlTJ9FK_B6d_aZ6CXjxOoIlx088p_yrwv3gxsY

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου