Όταν κάποιος σκέφτεται την Ιταλία, σίγουρα η Μπολόνια δε θα είναι μέσα στις πρώτες τρεις πόλεις που θα του έρθουν στο μυαλό, καθώς σίγουρα η πρωτεύουσα της χώρας η Ρώμη, η «πρωτεύουσα» της μόδας το Μιλάνο και η «πρωτεύουσα» του έρωτα η Βενετία, έχουν τραβήξει με το πέρασμα των χρόνων όλα τα μάτια και τα φώτα της δημοσιότητας επάνω τους.
Παρόλα αυτά, οι λάτρεις του καλού φαγητού γνωρίζουν πως η «πρωτεύουσα» του φαγητού δεν είναι άλλη από την Μπολόνια ενώ αν είσαι από αυτούς που δεν το ήξεραν ή δεν το είχαν ακούσει ποτέ μέχρι σήμερα, ένα ταξίδι εκεί θα σε πείσει.
Γιατί να την επισκεφθείς τώρα
Παρόλο που ολόκληρη η Ιταλία είναι γνωστή για τα απίστευτα ζυμαρικά της, για την πίτσα και τις σάλτσες της, η Μπολόνια από μόνη της μπορεί να καυχιέται ότι συγκεντρώνει τα καλύτερα όλων αυτών στην πόλη της. Είτε μιλάμε για ζυμαρικά, είτε για τυριά ή αλλαντικά.
Η πόλη αυτή αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της Ιταλίας, του φαγητού αλλά και για όλους όσους απεχθάνονται τους τουριστικούς προορισμούς με τα πλήθη τουριστών να κατακλύζουν κάθε γωνιά της πόλης.
Η πρωτεύουσα της περιφέρειας Emilia – Romagna είναι γνωστή για τα τρία ψευδώνυμα που της έδωσαν οι κάτοικοί της. Είναι η «La Grassa» ( η χοντρή – λόγω της μοναδικής κουζίνας της), «La Rossa» ( η κόκκινη- για τις κόκκινες σκεπές της αλλά και τα αριστερές πεποιθήσεις της) και «La Dotta» ( η καλλιτεχνική ή λόγια λόγω του πανεπιστημίου της).
Πέρα από αυτά όμως είναι και μια μοντέρνα, νεανική πόλη που σφύζει από ζωή, μαγαζιά και φοιτητές, γεμάτη νέα urban στέκια, φεστιβάλ, πολυτελή κτήρια και μεγάλες εταιρείες ενώ ταυτόχρονα κουβαλάει ιστορία εκατοντάδων ετών, έχει άπειρα ιστορικά της κτήρια και το παλαιότερο πανεπιστήμιο του δυτικού κόσμου.
Σε μια τεράστια έκταση φιλοξενούνται παραδοσιακά τοπικά προϊόντα από το νομό της Emilia -Romagna αλλά και από ολόκληρη την Ιταλία, ενώ γνωστοί παραγωγοί τυριών, αλλαντικών, κρασιών και τοπικών ζυθοποιείων σου δείχνουν βήμα-βήμα τη διαδικασία παραγωγής των φαγητών και των ποτών που θα φας και θα πιεις στη συνέχεια. Αν πάλι προτιμάς να κάνεις focus στα γλυκά, εδώ θα βρεις το καλύτερο τζελάτο artigianale της εταιρείας Venchi.
Πώς να φτάσεις μέχρι εκεί
Έχοντας φτάσει με απευθείας πτήση από την Αθήνα, που διαρκεί περίπου δύο ώρες, και για να αποφύγεις το ταξί, βγαίνοντας από το αεροδρόμιο θα βρεις στα δεξιά σου το aerobus. Ένα λεωφορείο που κοστίζει 6 ευρώ και κάνει μια κυκλική διαδρομή αφήνοντας τον τουρίστα είτε στη στάση Stazione Centrale, στον κεντρικό σταθμό του τρένου, είτε πολύ κοντά στο ιστορικό κέντρο της πόλης στη στάση Mille centro citta. Η διαδρομή – χωρίς κίνηση- είναι 20 λεπτά.
Από εκεί, τα πράγματα είναι πολύ εύκολα. Η πόλη είναι πολύ μικρή και περπατιέται εύκολα ενώ οποιαδήποτε στιγμή κουραστείς, σε κάθε γωνιά θα βρεις ένα μικρό μπαρ ή καφετέρια για να κάνεις μια στάση για να πιεις τον καφέ σου ή το απεριτίβο σου.
Τι να κάνεις
Η Μπολόνια έχει το μεγαλύτερο ιστορικό κέντρο της Ευρώπης κάτι που αυτόματα σημαίνει πως αξίζει να την περπατήσεις όσο δεν πάει. Μια βόλτα στις ατελείωτες στοές της, που και να πιάσει βροχή δεν πρόκειται να βραχείς, μέχρι το σήμα κατατεθέν της, τους δύο πύργους της Asinelli και Garisenda, είναι απαραίτητη. Μου ήρθε να γελάσω όταν άκουσα την ιστορία αυτών των δύο πύργων και του ύψους τους.
Κάποτε οι μεγάλες και πλούσιες οικογένειες της πόλης για να δείξουν την οικονομική της δύναμη, έχτιζαν πύργους. Μάλιστα κάποτε η Μπολόνια είχε φτάσει να έχει εκατόν ογδόντα τέτοιους ενώ όσο πιο ψηλός ήταν ο πύργος τόσο πιο σημαντική ήταν η οικογένεια.
Η οικογένεια των Asinelli λοιπόν έφτιαξε τον πύργο της και ακολούθησε αυτή των Garisenda. Κάθε φορά οι δύο οικογένειες έχτιζαν μερικά μέτρα στον κάθε πύργο με σκοπό να ξεπεράσει η μία την άλλη. Κάποιο στιγμή ο πύργος των Garisenda άρχισε να γέρνει τόσο πολύ που το κράτος τους υποχρέωσε να μειώσουν κάποια μέτρα γιατί όπως συνέχιζε το πράγμα, κάποια στιγμή θα έπεφτε στα κεφάλια των κατοίκων. Έτσι οι πύργοι σταμάτησαν να χτίζονται και ο ένας έμεινε στα 49 μέτρα ενώ ο άλλος στα 102.
Πηγή
https://www.lifo.gr/tropos-zois/travel/i-mpolonia-einai-i-idaniki-poli-tis-italias-gia-foodies
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου