Ο Αύγουστος είναι ο όγδοος μήνας του έτους ανήκει στην εποχή του Καλοκαιριού κατά το Ιουλιανό και το Γρηγοριανό ημερολόγιο και έχει 31 ημέρες.
Ο Αύγουστος οφείλει το όνομά του στον αυτοκράτορα Οκταβιανό (ανιψιό του Ιούλιου Καίσαρα), που είχε τον τίτλο του Αυγούστου, και ο οποίος μάλιστα τιμήθηκε από τη Σύγκλητο με αυτό το προσωνύμιο που σημαίνει σεβαστός. Εξάλλου, τον μήνα αυτό ο Οκταβιανός αναγορεύτηκε για πρώτη φορά ύπατος.
Αυτός ο μήνας αρχικά ονομαζόταν «Sextilis» (Σεξτίλιους) που σημαίνει «έκτος», αλλά κατόπιν μετονομάστηκε σε «Augustus» προς τιμή του αυτοκράτορα Αυγούστου, που υποστήριζε πως αυτός είναι και ο τυχερός του μήνας.
Αρχικά, είχε 30 ημέρες, όμως θεωρήθηκε πολύ υποτιμητικό να έχει λιγότερες ημέρες από τον Ιούλιο και γι’ αυτό τού προσέθεσαν μία επιπλέον ημέρα, την οποία «έκλεψαν» από τον Φεβρουάριο και έτσι ο τελευταίος έμεινε με 28.
Κάποιοι αποδίδουν την ονομασία του στη λέξη «augur» (οιωνοσκόπος). Το όνομα του ετυμολογικά προέρχεται από το ρήμα «αύξω», στα Λατινικά «augeo», και «αυξάνων» (<augustus).
Στην αρχαία Αθήνα ο μήνας Αύγουστος λεγόταν Μεταγειτνίων, στη Σπάρτη Καρνείος και στους Δελφούς Θεοξένιος.
Ο Αύγουστος στη λαϊκή μας παράδοση λέγεται και «Δριμάρης» («δρίμες», οι πρώτες μέρες του Αυγούστου που κατά τη λαϊκή δοξασία είναι δυσοίωνες), «Πενταφάς» (λόγω της αφθονίας των καρπών), «Καλός Μήνας», «Παχομύγης» (γιατί είναι παχιές οι μύγες), «Συκολόγος» (γιατί ωριμάζουν τα σύκα).
Τις πρώτες 12 μέρες του Αυγούστου ο λαός τις αποκαλεί και «μέρες της γριάς» ή «μερομήνια», που σύμφωνα με την παράδοση, «προβλέπουν» τον καιρό που θα κάνει τους επόμενους δώδεκα μήνες.
Στο αττικό ημερολόγιο ο Αύγουστος ήταν ο δεύτερος μήνας του έτους και ονομάζονταν Μεταγειτνιών διάρκειας 29 ημερών που αντιστοιχεί με το χρονικό διάστημα από 24 Ιουλίου έως τις 22 Αυγούστου. Ο Αύγουστος, κατά το παλαιό ρωμαϊκό ημερολόγιο, ήταν ο έκτος μήνας, γι' αυτό αρχικά στα Λατινικά ονομάζονταν Sextilis και είχε 31 ημέρες, ευθύς εξ αρχής από την εγκαθίδρυση του Ιουλιανού ημερολογίου το 45 π.Χ. (έτος 709 από κτίσεως Ρώμης). Το έτος 8 π.Χ. ο Αύγουστος Καίσαρας του έδωσε το όνομά του χωρίς την προσθήκη μίας ημέρας από τον Φεβρουάριο (όπως λανθασμένα αναγράφεται σε ορισμένες αναφορές). Λέγεται ότι ο Αύγουστος έβαλε τον μήνα σε αυτή την θέση, για να τιμήσει τον θάνατο της Κλεοπάτρας η οποία, όπως λέγεται, έθεσε τέλος στη ζωή της στις 12 Αυγούστου του 30 π.Χ. αν και ο ακριβής λόγος του θανάτου της καλύπτεται από μυστήριο. Κατά το Βυζαντινό ημερολόγιο που ακολουθεί ακόμη και σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία, και το οποίο αρχίζει τον Σεπτέμβριο, ήταν ο τελευταίος μήνας του χρόνου κι έτσι η 31 Αυγούστου γιορτάζονταν ως παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Αστρονομικά, ο ήλιος βρίσκεται στην αρχή του μήνα στον αστερισμό του Καρκίνου (21 Ιουλίου έως 9 Αυγούστου) και στο τέλος στον αστερισμό του Λέοντα (10 Αυγούστου έως 15 Σεπτεμβρίου).
Πηγές:
https://www.schooltime.gr/2018/08/01/apo-pou-proerxetai-i-leksi-augoustos/
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%8D%CE%B3%CE%BF%CF%85%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%82
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου