Κυριακή 25 Απριλίου 2021

25 Απριλίου : Η Ιταλική Επέτειος της Απελευθέρωσης από το ναζισμό και το φασισμό


Αποτέλεσμα εικόνας για 25 aprile


Η Επέτειος της απελευθέρωσης της Ιταλίας γιορτάζεται στην Ιταλία στις 25 Απριλίου κάθε έτους. Είναι μια σημαντική ημέρα για την ιστορία της Ιταλίας, αφού συμβολίζει το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, της κατοχής από την ναζιστική Γερμανία (η οποία ξεκίνησε το 1943) και της φασιστικής περιόδου.

Συμβατικά επιλέχθηκε αυτή η ημερομηνία, επειδή την 25η Απριλίου 1945 απελευθερώθηκαν το Μιλάνο και το Τορίνο. Συγκεκριμένα,  στις 25 Απριλίου του 1945 η Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης της Άνω Ιταλίας (CLNAI), κάτω από την προεδρία των Luigi Longo, Emilio Sereni, Sandro Pertini και Valiani (παρόντες, μεταξύ άλλων, ο Morandi, ο Arpesani και ο Marazza ), στις 8 το πρωί  διακήρυξε επίσημα μέσω ραδιοφώνου την εξέγερση, την λήψη όλων των εξουσιών από την CLNAI και την καταδίκη σε θανατική ποινή για όλους τους φασίστες ηγέτες (συμπεριλαμβανομένου και του Μουσολίνι, ο οποίος τουφεκίστηκε τρεις ημέρες αργότερα).

Μέχρι την 1η Μαΐου όλη η βόρεια Ιταλία είχε απελευθερωθεί: η Μπολόνια την 21η Απριλίου, η Γένοβα στις 23 Απριλίου, η Βενετία στις 28 Απριλίου.

Η Απελευθέρωση, που έβαλε τέλος στην εικοσαετή φασιστική δικτατορία και στον πενταετή πόλεμο, αντιπροσωπεύει την αρχή μιας ιστορικής διαδρομής, η οποία θα οδηγήσει στο δημοψήφισμα της 2ας Ιουνίου 1946 όταν οι πολίτες κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ της μοναρχίας και της δημοκρατίας (για πρώτη φορά κλήθηκαν να ψηφίσουν οι γυναίκες) με αποτέλεσμα τη γέννηση της Ιταλικής Δημοκρατίας και του Ιταλικού Συντάγματος.

Η πρώτη προσωρινή κυβέρνηση της Ιταλικής Δημοκρατίας την καθιέρωσε ως εορτή για το 1946.

Ο εορτασμός της Επετείου συνεχίστηκε και για τα επόμενα χρόνια και από το 1949 (27 Μαΐου) έγινε και επίσημα εθνική εορτή και αργία.

Σε πάρα πολλές ιταλικές πόλεις διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις σε ανάμνηση του γεγονότος, ιδιαίτερα σε πόλεις στις οποίες οι κάτοικοι διακρίθηκαν για την ανδρεία τους στον πόλεμο της απελευθέρωσης, αλλά και σε εκείνες  που υπέστησαν μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Πηγή: it.wikipedia




Αποτέλεσμα εικόνας για 25 aprile

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου