Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Φεστιβάλ Βενετίας: Στον Marco Bellocchio, το βραβείο της Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου

Το βραβείο από τη Διεθνή Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου απέσπασε η ταινία «Blood of My Blood»
του Marco Bellocchio, λίγο πριν την τελετή λήξης του 72ου Φεστιβάλ Βενετίας.
Η υπόθεση της ταινίας - η οποία χωρίζεται σε δύο μέρη - μας μεταφέρει στο 1630 στο Bobbio, στη βόρεια Ιταλία(όπου γεννήθηκε ο Bellocchio), σε διαφορετικές όμως ιστορικές περιόδους.

Το πρώτο μέρος τοποθετείται στον 17ο αιώνα, όταν μια θρησκευόμενη γυναίκα αποπλανεί έναν ιερέα και τον ωθεί στο να αυτοκτονήσει. Ως τιμωρία, οι σκληροί νόμοι της Καθολικής Εκκλησίας την καταδικάζουν να ζήσει την υπόλοιπη ζωή της σε ένα μικρό δωμάτιο. Το δεύτερο μέρος τοποθετείται στο παρόν, όπου ένα πάμπλουτο βαμπίρ έφτασε σε μεγάλη ηλικία και βρίσκεται κοντά στον θάνατο. Η ταινία παρουσιάζει τις δύο ιστορίες με τρόπο ποιητικό και σοβαρό στο ένα μέρος, ενώ στο δεύτερο η απόδοση είναι πιο ανάλαφρη και χιουμοριστική.

Το μήνυμα που θέλει να περάσει ο 75χρονος Ιταλός σκηνοθέτης, είναι πως ο χρόνος περνάει, τα πράγματα αλλάζουν, αλλά η εξουσία καταφέρνει να επανεφευρίσκει τον εαυτό της.
Το «Blood of My Blood» βρίσκει τον Bellocchio να επιστρέφει στο Bobbio, εκεί όπου γύρισε την πρώτη και μια από τις πιο διάσημές του ταινίες, το «Fists in my Pocket», για να αφηγηθεί μια ιστορία σε δύο χρόνους, με πρωταγωνιστή τον γιο του, Pier Giorgio.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου