Οι πλουσιότερες οικογένειες της Φλωρεντίας παραμένουν οι ίδιες με αυτές που βρίσκονταν στην κορυφή πριν από 600 χρόνια. Τι έδειξε μια μεγάλη έρευνα.
Οι πλουσιότερες οικογένειες της Φλωρεντίας παραμένουν οι ίδιες με αυτές που βρίσκονταν στην κορυφή της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της ιταλικής πόλης πριν από 600 χρόνια.
Σύμφωνα με μια ανάλυση των φορολογικών στοιχείων που τηρούνται ήδη από το 1427, οι πολίτες που είχαν τα υψηλότερα εισοδήματα εν έτει 2011, είχαν τα ίδια επίθετα με τις πλούσιες οικογένειες της πόλης σχεδόν έξι αιώνες νωρίτερα.
Κοσμοϊστορικές αλλαγές χωρίς... αλλαγές
Οι δύο ερευνητές Γκουλιέλμο Μπαρόνε και Σάουρο Μοτσέτι, ανακάλυψαν στα φορολογικά αρχεία της πόλης 900 επίθετα πλουσίων της εποχής εκείνης. Δεν πρόκειται για μια πολύ κλειστή ομάδα πριγκίπων και δουκών, αλλά για για μια ευρύτερη ομάδα επιχειρηματιών και εμπόρων, των οποίων οι οικογένειες μπόρεσαν να επιβιώσουν σε σαρωτικές αλλαγές, από τους Μέδικους στη Δημοκρατία και ξανά στους Μέδικους, από την κατοχή από την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία στον Ναπολέοντα, από την ένωση της Ιταλίας στον φασίστα Μπενίτο Μουσολίνι κι από τους Ναζί στο μεταπολεμικό οικονομικό θαύμα. Αυτά τα επίθετα φέρουν σήμερα 52.000 κάτοικοι της Φλωρεντίας.
Στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι αλλαγές στον πλούτο και την κοινωνική θέση από γενιά σε γενιά στη Φλωρεντία ήταν ελάχιστες, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι ελάχιστοι κάτοικοι είχαν την δυνατότητα κοινωνικής ανέλιξης όλους αυτούς τους αιώνες.
Το φαινόμενο του «γυάλινου πατώματος»
Δημοσιεύοντας τα ευρήματα της έρευνάς τους οι Μοτσέτι και Μπαρόνε, ανέφεραν ότι η κοινωνική στασιμότητα δείχνει το πόσο άδικη ήταν η κοινωνική διαστρωμάτωση στην πόλη. Κάνουν μάλιστα λόγο για ένα «γυάλινο πάτωμα» το οποίο όλους αυτούς τους αιώνες εμποδίζει τους πλούσιους να πέσουν κάτω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο.
Ομως η Φλωρεντία δεν είναι μια μοναδική περίπτωση. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι 140 χρόνια μετά την κατάργηση του τάγματος των Σαμουράι, οι απόγονοί τους εξακολουθούν να είναι μέλη της Ιαπωνικής ελίτ.
Ο οικονομολόγος Γρκέγκορι Κλαρκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, έχει γράψει ένα βιβλίο με τίτλο «The Son Also Rises» στο οποίο ανέλυε πώς είναι δυνατόν ο πλούτος και η κοινωνική θέση να μην μεταβάλλονται στο πέρασμα των αιώνων.
Τhetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου