Έκλεισαν οι κάλπες των δημοτικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα Κυριακή 5 Ιούνη, σε αρκετές πόλεις της Ιταλίας, ανάμεσά τους η Ρώμη, το Μιλάνο, τη Νάπολη και το Τορίνο.
Οι συγκεκριμένες εκλογές από τα αστικά κόμματα θεωρούνται ως δοκιμασία για την κυβέρνηση του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος (PD), όσο και δείκτης επιρροής για κόμματα όπως του Μπερλουσκόνι, το κόμμα Πέντε Αστέρια του Πέπε Γκρίλο και τη Λέγκα του Βορρά. Πάντως έκδηλη είναι η απαξίωση και η ανυποληψία των αστικών κομμάτων από σειρά σκανδάλων που βγήκαν στη δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα και τροφοδοτείται και το κλίμα αποχής. Επιπλέον, οι εκλογές αναμένονται να πυροδοτήσουν εξελίξεις για την πρωτοκαθεδρία στο χώρο των φιλελεύθερων και των εθνικιστών, ανάμεσα στο κόμμαΜπερλουσκόνι και τη Λέγκα του Βορρά.
Στοιχείο που ξεχωρίζει στις εκλογές αυτές, είναι ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα (Ιταλία) κατάφερε να συλλέξει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών για να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του με αυτόνομο δικό του ψηφοδέλτιο στη Ρώμη, το Τορίνο και τη Νάπολη.
Ο εκλογικός νόμος που ισχύει στην Ιταλία για τη συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές είναι αντίστοιχος αυτού των εθνικών εκλογών, δηλαδή απαιτείται συλλογή κάποιων χιλιάδων υπογραφών, διαδικασία εξουσιοδοτήσεων και επικύρωση από συμβολαιογράφο της κάθε υπογραφής και στη συνέχεια από το αρμόδιο δικαστήριο. Πρόκειται για ένα νόμο που ουσιαστικά δυσκολεύει την αυτόνομη κάθοδο ενός κόμματος και ευνοεί τους εκλογικούς συνασπισμούς. Σε αυτές τις συνθήκες αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία ησυμμετοχή του ΚΚ με δικά του ψηφοδέλτια στους τρεις μεγαλύτερους δήμους της χώρας.
Στη Ρώμη με υποψήφιο δήμαρχο το Γραμματέα του Μετώπου Κομουνιστικής Νεολαίας Αλεσάντρο Μουστίλλο, στο Τορίνο με υποψήφιο δήμαρχο το ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Μάρκο Ρίτσο και στη Νάπολη με υποψήφια δήμαρχο την εργάτρια και στέλεχος του Κόμματος Nούντσια Αμούρα.
«Η συλλογή υπογραφών με τις οποίες το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι σε θέση να υποβάλει την υποψηφιότητά του στο Τορίνο, τη Ρώμη και τη Νάπολη είναι μια σημαντική οργανωτική επιτυχία. Ευχαριστούμε όλα τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος που έδωσαν αυτή τη μάχη». Με αυτά τα λόγια, ο Γραμματέας του Κόμματος, Μάρκο Ρίτσο, απευθύνθηκε στα μέλη και τους φίλους του ΚΚ, όταν ανακοινώθηκε η έγκριση της συμμετοχής πριν λίγες βδομάδες.
Σε προεκλογική ανακοίνωσή του το ΚΚ (Ιταλία) τόνιζε μεταξύ άλλων: «Στην ουσία, κατά το πρόσφατο παρελθόν, στην Ιταλία φτιάχτηκαν κόμματα με τίτλο "κομμουνιστικό" με αποκλειστικό σκοπό να πάνε στις εκλογές. Εμείς σήμερα χρησιμοποιούμε τις εκλογές για να εκφράσουμε την πολιτική του ΚΚ. Η Ρώμη, το Τορίνο και η Νάπολη είναι μόνο η αρχή συνεχίζουμε μαχητικά σε όλη την Ιταλία για την οικοδόμηση του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Ιταλία».
Εξάλλου το ΚΚ, αξιοποίησε και αυτές τις εκλογές για να συναντηθεί με εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα, για να αναδείξει την πολιτική του πρόταση και να κάνει βήματα στην οικοδόμηση του Κόμματος. Είναι χαρακτηριστική η φράση «δεν υπάρχει νίκη, δεν υπάρχει κατάκτηση χωρίς ένα πραγματικό ΚΚ». Μια φράση που δείχνει την κατάσταση που υπήρχε τις τελευταίες δεκαετίες στην Ιταλία, την απουσία ενός επαναστατικού ΚΚ και την παρουσία οπορτουνιστικών, μεταλλαγμένων ΚΚ, ουρά της σοσιαλδημοκρατίας, που συμμετείχαν σε αστικές κυβερνήσεις, σκορπούν αυταπάτες για μια καλύτερη ΕΕ, για ένα πιο ανθρώπινο καπιταλισμό. Πρόκειται για τα κόμματα που συμμετέχουν στο ΚΕΑ, όπως η Κομμουνιστική Επανίδρυση, το αδελφό κόμμα του Σύριζα στην Ιταλία.
Το ΚΚ σαν βασικό ζήτημα των εκλογών ανέδειξε το λεγόμενο «σύμφωνο σταθερότητας», με βάση το οποίο οι δήμοι το επόμενο διάστημα θα πρέπει να περιορίσουν δραστικά τα έξοδά τους, να προχωρήσουν σε απολύσεις εργαζομένων, κλεισίματα δομών και μείωση των δαπανών για την Κοινωνική Πρόνοια μέσα από τις δομές που ανήκουν στους δήμους, υποχρηματοδότηση σε Υγεία και Παιδεία που εν μέρει τα διαχειρίζονται οι δήμοι και οι περιφέρειες. Να γίνουν δηλαδή ένα ακόμα πιο αποτελεσματικό μακρύ χέρι της κυβέρνησης και μοχλός υλοποίησης της αντεργατικής πολιτικής του κεφαλαίου στους δήμους της χώρας. Ίδια λοιπόν η κατεύθυνση και τα μέτρα σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
Το ΚΚ στο πρόγραμμά του και στους τρεις δήμους ανέφερε πως δεν θα εφαρμόσει το σύμφωνο σταθερότητας και την εφαρμογή του στους δήμους, δεν θα φορτώσει τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα. Αυτό όπως αναφέρεται πηγάζει από τη ριζικά διαφορετική αντίληψη που έχουν για την κρίση, για το χρέος και ποιος το δημιούργησε, για την ΕΕ και το χαρακτήρα της.
Αποκαλυπτικές ήταν και οι επιλογές εκλογικών συμμαχιών των οπορτουνιστικών κομμάτων και των σοσιαλδημοκρατών και σε αυτές τις εκλογές. Σε κάποιες μικρότερες πόλεις οπορτουνιστές, σοσιαλδημοκράτες και οικολόγοι κατέβηκαν μαζί με το ίδιο ψηφοδέλτιο, ενώ στις μεγάλες πόλεις κάτω από το βάρος της λαϊκής δυσαρέσκειας προς το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα (PD) δεν συμμάχησαν μαζί του, αλλά κατέβασαν κοινό ψηφοδέλτιο τα εξής κόμματα: Αριστερά Οικολογία Ελευθερία του Νίκι Βέντολα, η Κομμουνιστική Επανίδρυση, το Κόμμα Ιταλών Κομμουνιστών και άλλες μικρές σοσιαλδημοκρατικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις. Με πιο κραυγαλέα την περίπτωση της Ρώμης, όπου από κοινού οι παραπάνω δυνάμεις μαζί με την «άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα» (το συνασπισμό που φτιάχτηκε για τις ευρωεκλογές του 2014) φτιάξανε το συνασπισμό με τίτλο Αριστερά για τη Ρώμη -δήμαρχος ο Φασσίνα, του πρώην δηλαδή στελέχους του Δημοκρατικού Κόμματος που αποχώρησε από αυτό πριν ένα χρόνο. Ο Φασσίνα ήταν μάλιστα υπεύθυνος του οικονομικού προγράμματος του Δημοκρατικού Κόμματος από το 2009, βουλευτής του όταν το 2011 ψήφιζε το αντιασφαλιστικό έκτρωμα-μεταρρύθμιση Φορνέρο της κυβέρνησης Μόντι και από τα βασικά στελέχη που εξαπάτησαν συνειδητά τον ιταλικό λαό για την κυβέρνηση Συριζα-ΑΝΕΛ.
902.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου