Ρώμη, Ιταλία
Ένα πολύ ενδιαφέρον κρατικό δώρο θα λάβουν φέτος οι νέοι και οι νέες της Ιταλίας που θα γιορτάσουν την ενηλικίωσή τους. Τοποθετώντας τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους σε ένα άλλο επίπεδο, η ιταλική κυβέρνηση θα δώσει «πολιτιστικό μπόνους» της τάξεως των 500 ευρώ σε εκατοντάδες χιλιάδες νέους, προκειμένου να πάνε σε θέατρα, συναυλίες και μουσεία και να γυρίσουν την πλάτη στον εξτρεμισμό.
Το πρόγραμμα ξεκινάει επισήμως στις 15 Σεπτεμβρίου και από αυτό θα επωφεληθούν περίπου 575.000 έφηβοι. Συνολικά, η «πολιτιστική μάχη» της Ιταλίας απέναντι στην τρομοκρατία θα κοστίσει 290 εκατ. ευρώ. Η ιταλική κυβέρνηση ωστόσο είναι αισιόδοξη ότι τα χρήματα τα δαπανηθούν σωστά και το μήνυμα θα φθάσει σε όλους τους αποδέκτες.
«Το πρόγραμμα στέλνει ένα σαφές μήνυμα: υπενθυμίζει στους νέους που πλησιάζουν τα 18 πόσο σημαντικός είναι ο πολιτισμός τόσο για την ενίσχυση του προσωπικού πνευματικού πλούτου όσο και για την ενίσχυση του κοινωνικού ιστού της χώρας», επισημαίνει ο Τομάσι Νανιτσίνι, επικεφαλής τους προγράμματος.
Σύμφωνα με την ιταλική κυβέρνηση ωστόσο, στόχος του προγράμματος είναι να στείλει ένα ακόμη μήνυμα σε διαφορετικούς αποδέκτες, στις τρομοκρατικές οργανώσεις. Όταν εκπονήθηκε το πρόγραμμα το 2015, λίγες μόλις μέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι με τους 130 νεκρούς, ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι άφησε να εννοηθεί ότι οι εξτρεμιστές δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν μόνο σε στρατιωτικό επίπεδο, αλλά και σε ιδεολογικό.
«Εκείνοι χτίζουν κόσμους φανταστικούς με την τρομοκρατία, εμείς απαντάμε με τον πολιτισμό. Εκείνοι καταστρέφουν αγάλματα, εμείς αγαπάμε την τέχνη. Εκείνοι καταστρέφουν βιβλία, εμείς είμαστε η χώρα των βιβλιοθηκών», είχε δηλώσει τότε ο Ρέντσι αναφερόμενος σε ένα είδος «πολιτιστικής μάχης».
Με παρόμοια προγράμματα έχουν επίσης πειραματιστεί η Γαλλία και η Γερμανία. Οι γάλλοι φοιτητές έχουν, για παράδειγμα, ελεύθερη είσοδο σε όλα τα μουσεία του Παρισιού. Αυτό που κάνει ωστόσο διαφορετικό το ιταλικό πρόγραμμα, στο οποίο οι νέοι και οι νέες θα έχουν πρόσβαση μέσω μία εφαρμογής στα κινητά τους, είναι ότι εφαρμόζεται σε μία χώρα όπου η ανεργία των νέων ξεπερνά το 35%.
Θεωρητικά, δικαίωμα στο «πολιτιστικό μπόνους» έχουν όσοι συμπληρώνουν έως το τέλος του 2017 τα 18 τους χρόνια, αρκεί να είναι πολίτες της ΕΕ και να μένουν στην Ιταλία.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ασκήσει έντονη κριτική στην εφαρμογή του προγράμματος κάνοντας λόγο για λαϊκισμό. Πιο αρμόδιοι ωστόσο, ειδικοί στην αντιτρομοκρατία και διεθνείς παρατηρητές, παρατηρούν ότι μπορεί ο «πολιτιστικός πόλεμος» να αποδειχθεί πολύ πιο αποτελεσματικός από διάφορες άλλες μεθόδους αντιμετώπισης της ριζοσπαστικοποίησης των νέων.
Επιμέλεια: Μάρω Βακαλοπούλου
Πηγή:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου