Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

ΔΕΥΤΈΡΑ, 1 ΦΕΒΡΟΥΑΡΊΟΥ 2016: Ιταλική πόλη καλωσορίζει το πρώτο μωρό σχεδόν μετά από 28 χρόνια

Αποτέλεσμα εικόνας για μωρα


Ο μικρός Pablo, που γεννήθηκε πριν από μία εβδομάδα, είναι ο νεότερος κάτοικος στην Ostana στην περιοχή Piedmont της Ιταλίας. Οι πολίτες, μάλιστα, της πόλης γιόρτασαν την άφιξη του μικρού από το νοσοκομείο του Τορίνο, όπου γεννήθηκε, αφού είναι ο 85ος κάτοικος της περιοχής. «Στην αρχή δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ήταν αλήθεια», δήλωσε στο CNN ο δήμαρχος της πόλης, Giacomo Lombardo. «Η είδηση σχεδόν με σόκαρε. Είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα» συμπλήρωσε.
Δεδομένου ότι περίπου το ήμισυ του πληθυσμού ζουν στην περιοχή για περίπου ένα χρόνο, ο Pablo και η οικογένειά του, ο πατέρας του Josè Berdugo Valle Lago, η μητέρα του Silvia Rovere και οι αδελφές Clara και Alice, αποτελούν περίπου το 10% των μόνιμων κατοίκων της Ostana. «Αγαπάμε τις προκλήσεις», δήλωσε ο 36χρονος Josè, που είναι φυσιοθεραπευτής από τη Μαδρίτη της Ισπανίας. «Πριν από πέντε χρόνια αποφασίσαμε να αφήσουμε το Τορίνο και να αλλάξουμε τη ζωή μας».
Το ζευγάρι σχεδίαζε να μετακομίσει στο Reunion, ένα γαλλικό νησί στον Ινδικό Ωκεανό, αλλά η ζωή τους πήρε μια αναπάντεχη τροπή, όταν τους δόθηκε η ευκαιρία να αναλάβουν τη διαχείριση ενός καταφύγιου στις Άλπεις. «Όταν η πόλη επέλεξε το δικό μας project μετακομίσαμε στην Ostana, και ποτέ δεν μετανιώσαμε για την απόφασή μας», δήλωσε ο πατέρας του Pablo. «Αγαπάμε την ποιότητα της ζωής εδώ. Η Ostana είναι ένα ασφαλές μέρος για τις κόρες μας, και αισθανόμαστε μέρος αυτής της κοινότητας».
Πριν από έναν αιώνα στην Ostana κατοικούσαν περισσότερα από 1.000 άτομα. Η πτώση του πληθυσμού της ξεκίνησε τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ κατά τη δεκαετία του ’80 ζούσαν μόνιμα εκεί μόνο 5 άνθρωποι. «Η μείωση επιταχύνθηκε κατά τη δεκαετία του 1970, και το τελευταίο μωρό γεννήθηκε το 1987» δήλωσε ο Lombardo, ο οποίος είναι δήμαρχος τα 20 τελευταία χρόνια. Για δύο δεκαετίες η κοινότητα έχει προσπαθήσει να αντιστρέψει την τάση αυτή, προσπαθώντας να επενδύσει στις πολιτιστικές δραστηριότητες και τον τουρισμό, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, προκειμένου να προσελκύσει νέους ανθρώπους.
Η Ostana δεν είναι μόνη πόλη της Ιταλίας που δίνει αγώνα ενάντια στη μείωση του πληθυσμού. Εκτιμάται ότι ο αριθμός των ιταλικών πόλεων-φάντασμα αγγίζει τις 6.000. Μικρές πόλεις σε όλη τη χώρα έχουν δει την συρρίκνωση του πληθυσμού τους, καθώς οι νέοι τις εγκαταλείπουν με σκοπό να σπουδάσουν και να κυνηγήσουν μία καλύτερη θέση εργασίας αλλού. 

Μάλιστα, έχουν γίνει προσπάθειες στο να δοθεί λύση: Η πόλη Gangi της Σικελίας έχει προσφέρει δωρεάν εγκαταλειμμένα σπίτια, απαιτώντας από τους νέους ιδιοκτήτες τους, μόνο, να τα ανακαινίσουν, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, ολόκληρα χωριά έχουν τεθεί προς πώληση. Οι άνθρωποι στην Ostana ελπίζουν ότι το άγαλμα του πελαργού που μεταφέρει ένα μπλε πακέτο, το οποίο χτίστηκε για να γιορτάσουν την άφιξη του Pablo, θα φέρει τύχη ώστε να υποδεχθούν σύντομα ακόμη περισσότερα μωρά. «Σπάσαμε τον πάγο» δήλωσε ο Josè, «και ελπίζω ότι και άλλοι άνθρωποι θα έρθουν εδώ».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου