Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

Η Ιταλία έτοιμη να σπάσει τη γραμμή της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία

 

Την πρόθεση της Ιταλίας να επανεξετάσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους το ζήτημα των ευρωπαϊκών κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία, γνωστοποίησε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα.

01 08 2018

Η δήλωση του Ιταλού κυβερνητικού αξιωματούχου έρχεται σε αντίθεση με την προ ολίγων ημερών ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την εξάμηνη παράταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, οι οποίες έχουν επιβληθεί από το 2014 με αφορμή την προσάρτηση της Κριμαίας και την εσκεμμένη αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, και που με τα νέα δεδομένα θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι την 31η Ιανουαρίου του 2019.

«Κατά τη γνώμη μας, οι κυρώσεις δεν ωφελούν κανέναν, συμπεριλαμβανομένης της ιταλικής οικονομίας. Κατά τη διάρκεια αυτού του έτους, θα θέσουμε ενώπιον των Βρυξελλών το θέμα της αναθεώρησης μιας τέτοιας αναποτελεσματικής πολιτικής», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σαλβίνι, επιδιδόμενος σε μια ρητορική που αντιβαίνει στην κοινή γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι η άμεση αντίδραση της Μόσχας στις ευρωπαϊκές κυρώσεις του 2014 ήταν η επιβολή του –ισχύοντος μέχρι σήμερα– ρωσικού εμπάργκο, απαγορεύοντας τις εισαγωγές σημαντικών αγροδιατροφικών προϊόντων και πρώτων υλών από τις χώρες της ΕΕ.

Οι επιπτώσεις των εν λόγω αντιποίνων παραμένουν σοβαρές για τους Ευρωπαίους και Έλληνες παραγωγούς, οι οποίοι έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα σε προϊόντα, όπως τα ροδάκινα και οι φράουλες.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η Ρώμη επιθυμεί την περαιτέρω συνεργασία μεταξύ ιταλικών και ρωσικών επιχειρήσεων, καθώς και την τόνωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών σε θέματα ασφάλειας.

Ο Σαλβίνι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τον προσεχή Οκτώβριο αναμένεται να πραγματοποιηθούν συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ των Ρώσων και των Ιταλών αγροτών.

[ypaithros.gr]


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου