Σάββατο 27 Απριλίου 2019

Πάσχα στην Ιταλία – 6 πράγματα που δεν γνωρίζετε

Αποτέλεσμα εικόνας για Πάσχα στην Ιταλία

Το Πάσχα στην Ιταλία είναι μεγάλη γιορτή και κατά κάποιο τρόπο θα λέγαμε πως για τους Ιταλούς θεωρείται μεγαλύτερη από τα Χριστούγεννα. Εορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο μετά την εαρινή ισημερία. Τοπικά το Πάσχα στην Ιταλία ονομάζεται “Pasqua” . Πάνω από το 90% των Ιταλών είναι καθολικοί,  αλλά το Πάσχα δεν γιορτάζεται με τον ίδιο τρόπο σε όλη τη χώρα. Η κάθε περιοχή έχει τα δικά της έθιμα. Ωστόσο τα μεσάνυχτα, το θαύμα της Ανάστασης του Χριστού, με τα χιλιάδες αναμμένα κεριά και το νυχτερινό ουρανό φωτισμένο από πλήθος πυροτεχνημάτων προσφέρουν στους επισκέπτες ένα μοναδικό θέαμα.

Πριν επιλέξετε κάποια από τα πακέτα διακοπών για Ρώμη, Φλωρεντία… σας παραθέτουμε 6 πράγματα που δεν γνωρίζετε για το Πάσχα στην Ιταλία:

Τα μουσεία και τα αξιοθέατα είναι ανοιχτά την Κυριακή του Πάσχα, όπως το Παλάτι των Δόγηδων στη Βενετία, το Κολοσσαίο στη Ρώμη  και το Uffizi στη Φλωρεντία

Όσον αφορά τα εστιατόρια, επειδή οι περισσότεροι Ιταλοί πηγαίνουν διακοπές κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, κάποια μικρά καταστήματα και εστιατόρια θα παραμείνουν κλειστά. Για τον παραπάνω λόγο καλό θα είναι να φροντίσετε εγκαίρως για τις κρατήσεις σας σε όσα παραμένουν ανοιχτά.

Στις γιορτές του Πάσχα στην Ιταλία, πολλοί Ιταλοί εκμεταλλεύονται την ευκαιρία για να βγουν από τις πόλεις, με κατεύθυνση προς την ύπαιθρο, τη θάλασσα ή τα βουνά. Στις πόλεις ωστόσο συναντά κανείς πλήθος τουριστών, άλλωστε είναι και η επίσημη έναρξη της «υψηλής» σεζόν.

Το Πάσχα στην Ιταλία δεν είναι απαραίτητα οικογενειακή γιορτή. “Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi” είναι μια λαϊκή έκφραση σε όλη τη χώρα, η οποία μεταφράζεται ως «Περάστε τα Χριστούγεννα με την οικογένεια σας, αλλά το Πάσχα με όποιον θέλετε». Συνήθως όμως οι Ιταλοί περνούν τη μέρα του Πάσχα με την οικογένεια τους, ενώ τη δεύτερη μέρα του Πάσχα «Pasquetta” την περνούν με τους φίλους τους κάνοντας πικ-νικ εκτός πόλης.

Στην Ιταλία το Πάσχα υπάρχουν πολλές θρησκευτικές πομπές και φεστιβάλ σε όλη τη χώρα ακόμα και στις πιο μικρές πόλεις. Οι επισκέπτες έχουν τη μοναδική ευκαιρία να βιώσουν τον πολιτισμό της Ιταλίας, τις θρησκευτικές παραδόσεις της και φυσικά δεν χρειάζεται να είναι κάποιος καθολικός για να απολαύσει μια θρησκευτική πομπή

Το Πάσχα στην Ιταλία τα εστιατόρια και τα αρτοποιεία είναι γεμάτα από παραδοσιακά πασχαλινά πιάτα και γλυκά. Το παραδοσιακό φαγητό είναι το ψητό αρνί, ενώ στα αρτοποιεία κυρίως της Σικελίας θα βρείτε πάστα αμυγδάλου (marzipan) σε σχήμα αρνιού. Το γλυκό που θα συναντήσει  το Πάσχα ο επισκέπτης λέγεται “colomba” και είναι ένα είδος κέικ σε σχήμα περιστεριού με κρούστα από ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκαλιού και αμύγδαλα.

Στην Ιταλία το Πάσχα δεν θα συναντήσετε σοκολατένια κουνελάκια. Τα πάντα είναι σχετικά με τα αυγά, το σύμβολο της αναγέννησης και ανανέωσης. Συνήθως είναι μικρά και συμπαγή ή μεγάλα κούφια που κρύβουν δώρο έκπληξη στο εσωτερικό. Για τα παιδιά μπορείτε να αγοράσετε σοκολατένια αυγά με έκπληξη παιχνίδι στο εσωτερικό, ενώ για τους ενήλικες υπάρχουν έτοιμα σοκολατένια αυγά που περιέχουν κοσμήματα, γυαλιά ηλίου κ.α. Επίσης θα βρείτε στα περισσότερα καταστήματα σοκολάτας αυγά που μπορείτε να βάλετε στο εσωτερικό ό,τι επιθυμείτε όπως π.χ. ένα δαχτυλίδι αρραβώνων ή ό,τι άλλο θελήσετε.

Το Πάσχα στην Ιταλία είναι μια μοναδική εμπειρία για τον ταξιδιώτη, είτε επιλέξετε ατομικό ταξίδι ή κάποιο από τα πακέτα διακοπών για Ρώμη, Φλωρεντία…

Απλά να θυμάστε πως δεν αρκεί να ταξιδέψετε απλά στην Ιταλία, αλλά να γευτείτε, να διασκεδάσετε και να ζήσετε για λίγο σαν Ιταλοί…!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου