Κυριακή 25 Απριλίου 2021

Σαν σήμερα: Γιατί η Ιταλία γιορτάζει την απελευθέρωσή της από τους Γερμανούς

 


25 Απριλίου: Εθνική γιορτή για την Ιταλία που γιορτάζει την απελευθέρωσή της από τους Γερμανούς, μια μέρα σαν σήμερα το 1945.

ΗΙταλία γιορτάζει την επέτειο της απελευθέρωσής της από τους Γερμανούς. Η ημέρα είναι γνωστή στα ιταλικά ως Giorno della Liberazione (ημέρα απελευθέρωσης) ή  La Festa della Resistenza (Εορτασμός της Αντίστασης). Η 25 Απριλίου είναι εθνική γιορτή και δημόσια αργία για την Ιταλία από το 1946 και σηματοδοτεί το τέλος του ιταλικού εμφύλιου πολέμου και το τέλος της ναζιστικής κατοχής. Γεγονός είναι ότι δεν απελευθερώθηκε ολόκληρη η Ιταλία στις 25 Απριλίου του 1945.

O τελευταίος παρτιζάνος, αξιωματικός της Ταξιαρχίας Maiella βρίσκεται ακόμα εν ζωή. Ο Gilberto Malvestuto γιόρτασε τα 100 χρόνια του πριν από λίγες ημέρες και και πολίτες της Sulmona του τραγούδησαν το Bella Ciao!

Μια σύντομη εκδοχή του τι συνέβη είναι η εξής: Η πρώτη εξέγερση των Ιταλών Παρτιζάνων πραγματοποιήθηκε στη Μπολόνια, η οποία απελευθερώθηκε στις 23 Απριλίου και ακολούθησε η Γένοβα. Η 25η του Απρίλη αποκτά ιδιαίτερη σημασία επειδή ήταν η ημέρα που οι βιομηχανικές πόλεις του βορρά το Μιλάνο και το Τορίνο απελευθερώθηκαν. Το πρωί της 25ης Απριλίου εξαγγέλθηκε γενική απεργία από τον παρτιζάνο Σάντρο Περτίνι (έγινε πρόεδρος της Δημοκρατίας αργότερα). Καταλήφθηκαν εργοστάσια, συμπεριλαμβανομένου και του πιεστηρίου όπου τυπωνόταν η εφημερίδα «Corriere della Sera», η οποία ήταν όργανο του φασιστικού καθεστώτος. Οι άνδρες των ανταρτών χρησιμοποίησαν το πιεστήριο για να εκτυπώσουν φυλλάδια για τη νίκη.

Να σημειώσουμε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έφτασαν την Πρωτομαγιά του ‘45 και οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής παραδόθηκαν επίσημα την επόμενη μέρα. Ο Μπενίτο Μουσολίνι συνελήφθη στις στις 28 Απριλίου στην προσπάθειά του να διαφύγει. Κάθε χρόνο, σαν σήμερα, στις μεγάλες ιταλικές πόλεις πραγματοποιούνται πορείες, παρελάσεις, και πολιτικές συγκεντρώσεις γίνονται συνήθως στη Ρώμη και το Μιλάνο, ενώ ακούγεται το θρυλικό «Bella Ciao», ο ύμνος του ιταλικού αντιστασιακού κινήματος.


https://www.ethnos.gr/istoria/154885_san-simera-giati-i-italia-giortazei-tin-apeleytherosi-tis-apo-toys-germanoys

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου