Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

Cefalu: Η Μάνη αλα Ιταλικά!

 


Το χωριό στην Ιταλία που θυμίζει κάτι από Μάνη. Που αλλού στη Σικελία, κοντά στο Παλέρμο.
Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα: Notos Press.

ΚΟΣΜΟΣ. Ο λόγος για το μικρό Cefalu που «δροσίζεται» από την αγκαλιά του Τυρηννικού πελάγους και με ονομασία ελληνικής προέλευσης, καθώς στα ελληνικά η λέξη cefalu σημαίνει κεφάλι. Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το Cefalu δεν αναφέρεται πουθενά στα έργα του Θουκυδίδη, ο οποίος δηλώνει ξεκάθαρα ότι η Χιμέρα ήταν η μόνη ελληνική αποικία σε αυτή την ακτή της Σικελίας.

Η εικόνα θα μπορούσε κάλλιστα να είναι από κάποιο πέτρινο και γραφικό χωριουδάκι της Μάνης, με τα κτίριά του να αγγίζουν, σχεδόν, το υπέροχο γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας. Μια εικόνα άκρως παραπλανητική, καθώς το ψαροχώρι που απεικονίζεται δεν βρίσκεται κάπου στη χώρα μας, αλλά στη γειτονική Ιταλία. Και πιο συγκεκριμένα στη Σικελία και την επαρχία του Παλέρμο, 70 χλμ. από την πόλη του Παλέρμο.

Το παραθαλάσσιο χωριουδάκι, και κυρίως το παραθαλάσσιο «μέτωπό» του θυμίζει πολύ έντονα Μάνη, περισσότερο Λακωνική Μάνη θα λέγαμε, και ίσως στην πιο ήπια και γλυκιά εκδοχή της, με τα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής σπίτια να εντοπίζονται σχεδόν στο σημείο που σκάει το κύμα να φέρνουν στο νου εικόνες από Λιμένι και Γερολιμένα. Χαρακτηριστικό του χωριού είναι και το μικρό, γραφικό λιμανάκι του που στην κυριολεξία κλέβει τις εντυπώσεις όλων.

Πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Ιταλίας, ιδιαιτέρως δημοφιλής προορισμός για καλοκαιρινές αποδράσεις στη Σικελία, για όλους εκείνους που θέλουν οι διακοπές τους να έχουν κάτι από Ελλάδα.

Σημείο αναφοράς του χωριού και ο μνημειώδης βράχος που δεσπόζει ακριβώς πάνω από τον οικισμό, ο οποίος ορθώνεται σε ύψος 270 μέτρων και κλέβει τα βλέμματα όλων των επισκεπτών του. Γνωστός και ως το «ακρωτήριο του Ηρακλή», πάνω του βρίσκεται ο ναός της Ντιάνας, ένα μεγαλιθικό κτήριο που συνδέεται με τη λατρεία του νερού. Όπως καταλαβαίνει κανείς η θέα από τέτοιο ύψος στην κυριολεξία κόβει την ανάσα.

Ο οικισμός του Cefalu που μοιάζει να είναι κουρνιασμένος στη σκιά του βράχου «κινείται» γύρω από τον εντυπωσιακό καθεδρικό ναό του, με την απογευματινή βόλτα κατά μήκος της παραλίας και το γεύμα σε κάποιο από τα παραθαλάσσια εστιατόρια την ώρα του ηλιοβασιλέματος, με θέα στο φωτισμένο λιμανάκι του χωριού, να συγκαταλέγονται ανάμεσα στις πιο συγκλονιστικές εμπειρίες που θα ζήσει κανείς εδώ.

Πηγή: newsbeast.gr


https://www.notospress.gr/kosmos/story/65728/cefalu-h-mani-ala-italika


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου