Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023

Luigi Tenco: o “Gigi” που στιγμάτισε την τραγική ζωή της Dalida

 

Ο Luigi Tenco ήταν ένας από τους πιο αξιόλογους ιταλούς τραγουδιστές όλων των εποχών που σόκαρε με την αυτοκτονία του και σημάδεψε για πάντα τη ζωή της μεγάλης του αγάπης της Δαλιδά – τα τραγούδια της Gigi in Paradisco και Gigi l Amoroso είναι εμπνευσμένα από εκείνον.


Ο Luigi αυτοκτόνησε στα 28 του χρόνια αμέσως μετά τη συμμετοχή του στο Φεστιβάλ του San Remo στις 27 Ιανουαρίου του 1967. Το απόγευμα είχε λάβει μέρος στο φεστιβάλ με το «Ciao Amore” και πριν βγει στη σκηνή ανακοίνωσε στον οικοδεσπότη της βραδιάς ότι “Αυτή ειναι η τελευταία φορά”. Τραγούδησε πάρα πολύ μέτρια κάτω από την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών, “σέρνοντας” το στίχο πιο αργά – πολλοί λένε πως επέμενε το τραγούδι να είναι πιο αργό αλλά στο διαγωνισμό δεν τον άφησαν. Το τραγούδι κόπηκε- δηλαδή δεν πέρασε καν στον τελικό- και η σύντροφός του Δαλιδά του είπε στα παρασκήνια πως “καταστράφηκαν”.



Την άφησε στο πάρτι μετά το διαγωνισμό και κατευθύνθηκε γρήγορα στο δωμάτιο 219 του ξενοδοχείου Savoy όπου φύτεψε μια σφαίρα στο δεξί του κρόταφο.

Άφησε ένα σημείωμα:

“Aγάπησα το ιταλικό κοινό και του αφοσίωσα μάταια πέντε χρόνια της ζωής μου. Το κάνω αυτό όχι γιατί με κούρασε η ζωή – το αντίθετο- αλλά σαν μία πράξη διαμαρτυρίας ενάντια σε ένα κοινό που ζητάει ένα “εγώ κι εσύ και τα τριαντάφυλλα” στον τελικό και μία επιτροπή που προτιμάει το “La rivoluzione”. Ελπίζω να έγινα ξεκάθαρος σε κάποιους. Ciao. Luigi”


O Tenco ήταν ένα ευαίσθητο παιδί που μεγάλωσε χωρίς πατέρα και το παρατσούκλι του ήταν Gigi, αυτοκτόνησε από την απογοήτευσή της αποτυχίας και από ενοχές για τον καλλιτεχνικό διασυρμό της Δαλιδά. Φίλοι του λένε πως καιρό φλέρταρε με την ιδέα της αυτοκτονίας και ο στίχος του «Ciao Amore”  που ψιλοειρωνεύεται τα ερωτικά τραγούδια το λέει ξεκάθαρα.


Ο Τenco έπινε κονιάκ και ουίσκι μαζί με βαρβιτουρικά Pronox. Το πτώμα του βρήκε η Δαλιδά που από εκείνο το βράδυ δεν μπόρεσε να επανέλθει αφού ήταν το ξεκίνημα μία δραματικής ζωής που οδήγησε στην απόπειρα της δικής της αυτοκτονίας της ένα μήνα μετά σε ξενοδοχείο στου Παρισιού.

Πολλά ειπώθηκαν για την αυτοκτονία Τenco, μέχρι και πως ήταν δολοφονία με αποτέλεσμα να γίνει εκταφή το 2005 και να ξαναπεράσει ιατροδικαστή. ‘Ομως τελικά ο ωραίος, ρομαντικός και συναισθηματικά ταλαιπωρημένος Tenco αυτοκτόνησε αφήνοντας πίσω του ένα θρύλο και μία γυναίκα συναισθηματικά θρυμματισμένη για πάντα.



To 1972 δημιουργήθηκε το Club Tenco που προωθεί τους στιχουργούς και το 1974 το βραβείο Tenco για Ιταλούς και διεθνείς συνθέτες όπου κάθε χρόνο ένας τραγουδιστής ερμηνεύει το «Lontano Lontano”

Ένας από τους καλύτερούς του φίλους ήταν ο Lucio Dalla και πολλοί εμπνεύστηκαν από το στιλ του. 50 χρόνια μετά την αυτοκτονία του ο Gigi πάντα ζει στις μνήμες κυρίως διαμέσου της τραγικής ζωής της αγαπημένης του Δαλιδά.

https://cosmopoliti.com/luigi-tenco-o-gigi-%cf%80%ce%bf%cf%85-%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%b3%ce%bc%ce%ac%cf%84%ce%b9%cf%83%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%84%cf%81%ce%b1%ce%b3%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b6%cf%89/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου