Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

ΕΚΘΕΣΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ: Η αντοχή της γραμμής μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας ΕΡΓΑ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΤΟΥ EMANUELE GRASSI 1932 - 2007

Η αντοχή της γραμμής
μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας 


ΕΡΓΑ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΤΟΥ EMANUELE GRASSI 1932 - 2007 

Εγκαίνια:
Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015, ώρα 19:00 
Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, Πατησίων 47 
Προλογίζουν την έκθεση οι επιμελητές της: Paola Maria Minucci, Καθηγήτρια της έδρας Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ρώμης «La Sapienza»,  Cosimo Gentile, αρχιτέκτονας και ο  ποιητής Elio Pecora.

Διάρκεια έκθεσης:
5 Νοεμβρίου 2015  – 9 Ιανουαρίου 2016
Είσοδος ελεύθερη 

Ο Emanuele Grassi γεννήθηκε το 1932 στην Τεργέστη. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Ρώμης με τους Giuseppe Ungaretti, Mario Praz καιUgoSpirito: στη συνέχεια παρακολούθησε, από το 1957 μέχρι το 1958, τα μαθήματα του Oskar Kohkoschka στο Σάλτσμπουργκ. Από το 1958 μέχρι το 1962 εκθέτει στη Γερμανία: Φρανκφούρτη, Μίνστερ, Κολωνία περνώντας, στη συνέχεια, σε μια μακρόχρονη παραμονή στα μοναστήρια του Αγίου Όρους, κάτι που αποτέλεσε όχι μόνο μια πνευματική εμπειρία, αλλά και μια αληθινή μύηση στην βυζαντινή ζωγραφική. Από το 1965 μέχρι το 1979 εκθέτει,ατομικά και ομαδικά, στη Ρώμη, στο Μιλάνο, στη Φλωρεντία, στη Φεράρα, στο Ροβίγκο, στο Κιέτι, στη Λατίνα. Μια πρώτη ανθολογική του έκθεση έλαβε χώρα το 1972 στο Palazzo Braschi της Ρώμης. Στις αρχές της δεκαετίας του ογδόντα αφήνει την Ιταλία και ζει για μεγάλο διάστημα στην Ελλάδα – Αθήνα, Δελφοί, Τήνος.  Επιστρέφει κατά διαστήματα στην Ιταλία και ζει, μεταξύ άλλων,στη κοινότητα των μοναχών Camaldoli του Αγ. Γρηγορίου στο Celio της Ρώμης και σε κάποιες κοινότητες επανένταξης εξαρτημένων ατόμων στην Puglia και στην Lucania όπου δημιουργεί εργαστήρια ζωγραφικής και χαρακτικής. Στη διάρκεια αυτών των διαλλειμάτων στην Ιταλία δίνει διάφορες διαλέξεις με θέμα τις εμπειρίες του πάνω στη βυζαντινή τέχνη και το Άγιο Όρος. Περνάει τατελευταία του χρόνια στο μοναστήρι της S. Maria di Grottaferrata (Εξαρχικό Μοναστήρι της Παναγίας Θεοτόκου της Κρυπτοφέρρης) όπου θα αποβιώσει εν έτει 2007, μετά από μακρά και βασανιστική ασθένεια.

ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ...
«Για αυτόν που καταπιάνεται με το Ωραίο, είναι ωραίο και να υποφέρει, ότι κι αν του συμβεί»: με το Φαίδρο του Πλάτωνα, σε μια επιστολή άλλων καιρών, ο Εμανουέλε Γκράσι ανακεφαλαιώνει το νόημα της αναζήτησής του στη ζωή όπως και στη τέχνη.Η εικαστική του παραγωγή είναι καρπός της αιώνιας περιπλάνησης του στους δρόμους του κόσμου: οι μεγάλοι χώροι που ανακαλούνται μέσα από την οραματική του τέχνη, ανέβλυζαν συχνά σε άθλια κελιά μοναστηριού που είχε επιλέξει για κατοικία του. Σε αυτούς τους χώρους που έβλεπαν τοπία μοναδικά για την ασύγκριτη ομορφιά – το Άγιο Όρος, οι Δελφοί, η Ακρόπολη των Αθηνών...- έπαιρναν μορφή και τα γραπτά του, αληθινά ημερολόγια πλεύσης ενός εσωναύτη σε αναζήτηση του λιμανιού του. Τα έργα της τελευταίας περιόδου, σύνθεση μιας  εξαιρετικής τεχνικής που χρησιμοποιεί μόνο ένα φύλλο χαρτί και σινική μελάνη, μου τα εμπιστεύτηκαν, στο όνομα μιας παλιάς φιλίας, και έτσι τα παρουσιάζω στο κοινό για να τα γνωρίσει και να τα εκτιμήσει. Cosimo Gentile

Είναι ανεξερεύνητες και ανησυχητικές οι απαντήσεις που ο Emanuele Grassiαναζήτησε στη διάρκεια της πολύχρονης απομάκρυνσης του από τους θορύβους και από το θάμβο των δύσκολων καιρών μας. Ακόμη και στους λαβυρίνθους του, πολύ περισσότερο εκτεταμένους και περιπλεγμένους από εκείνον του βασιλιά Μίνωα, μέσα από άπειρα δίκτυα μελάνης, εγκλώβισε και έπλεξε ένα σύμπαν: με απώλειες, ανακαλύψεις, μαγείες και φρικαλεότητες, όπου λαμβάνουν χώρα μεταμορφώσεις και Αποκαλύψεις, λυγίζουν ουράνια τόξα, αρχαίοι μύθοι ανανεώνονται και ο θάνατος επαναλαμβάνει τις ευοίωνες μέρες του, όπου η λογική και η τρέλα διασκορπίζονται και επανασυνδέονται. Εκπληρώνοντας έτσι σε ποιο βαθμό η τέχνη, εφόσον ζωντανή και αναγκαία, επιχειρεί και συγκρατεί. Elio Pecora  
Στο έργο του Emanuele Grassi η εικόνα φορτίζεται και εμπλουτίζεται από τις λέξεις που την σχολιάζουν σε μια αναζήτηση που είναι συμπίπτουσα: μια γραμμή που ανταγωνίζεται τον εαυτό της για να βγει εκτός γραμμής, στην αναζήτηση της ουσίας που ξεφεύγει συνεχώς. Η «γραμμή, το σημείο» του Γκράσι είναι η ακρόαση μιας φωνής που αναδύεται από ένα βαθύ πυρήνα, άγνωστο και μάλλον ασύλληπτο, ένα έργο χαρακτικής που ξέρει να συλλαμβάνει τα σκιρτήματα και τις δονήσεις μιας ψυχής με τις παραφωνίες της αλλά και με την λαχτάρα της να λευτερωθεί από μια κακοτράχαλη και ψυχωτική ανασκαφή.  
Paola Maria Minucci


-
Πληροφορίες
Ημερομηνία: Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2015 - Σάββατο, 9 Ιανουαρίου 2016
Ωράριο: 19:00
Τόπος: Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, Πατησίων 47
Διοργάνωση: Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών
Είσοδος ελεύθερη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου