Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

Ένας ταλαντούχος Ιταλός τιμά την Ελλάδα

Αποτέλεσμα εικόνας για Nessuno Κανένας

Μια εξαιρετική βραδιά ζήσαμε όσοι βρεθήκαμε στην φιλόξενη αίθουσα εκδηλώσεων του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών και παρακολουθήσαμε τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με παράλληλη παρουσίαση του βιβλίου του Cesare Bedognè του Ιταλού συγγραφέα, φωτογράφου και κινηματογραφιστή.

Στέλλα Πριόβολου, 18 Νοεμβρίου 2018

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης η γνωστή, έμπειρη και βραβευμένη μεταφράστρια Άννα Παπασταύρου, που αγκάλιασε με πάθος και περίσσια τέχνη το τελευταίο βιβλίο του συγγραφέα με τίτλο «Nessuno Κανένας», παρουσίασε χαρακτηριστικά αποσπάσματα. Έδωσε έτσι την ευκαιρία στο ελληνικό κοινό να γνωρίσει τον ταλαντούχο Ιταλό, που υμνεί με έναν δικό του ευαίσθητο και βαθυστόχαστο τρόπο την Ελλάδα του παρελθόντος και του παρόντος, την Ελλάδα, όπου επέλεξε να μετακομίσει εδώ και λίγα χρόνια. Ενδεικτικοί είναι οι παρακάτω στίχοι:

Πίσω από ερειπωμένα σπίτια, οι γυμνοί ναοί της
Ακρόπολης: στο σκληρό φως ίσκιοι ακονισμένοι σαν
λεπίδες. Κοφτές μορφές δραπετεύουν στον εκτυφλωτικό
ουρανό. Μαύρο μεθύσι κυλάει από τα μάτια των
αγαλμάτων, σταλάζει το αίμα πάνω στο ρολόι.

Η έκδοση του βιβλίου είναι δίγλωσση και έγινε από τον ιταλικό οίκο «Talos», καθώς κανένας ελληνικός εκδοτικός οίκος δεν βρέθηκε να φιλοξενήσει το έργο ενός άγνωστου φιλέλληνα. Η άρνηση αυτή με πόνεσε ως Ελληνίδα, όμως, η κατ’ ανάγκη δίγλωσση αυτή έκδοση με ικανοποίησε απόλυτα, γιατί είναι πράγματι απολαυστική.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους του συγγραφέα «Maria’s Silence», μια ταινία ονειρική χωρίς λόγια και τέλος, που τιμήθηκε σε διεθνή Φεστιβάλ ως Best Feature Narrative και ως Best Avant – Garde Film.

Ακολούθησε περιήγηση στην έκθεση φωτογραφίας του Cesare Bedognè, όπου οι μαυρόασπρες φωτογραφίες σε ένα είδος διπλής κίνησης δημιουργούν μια ταινία και φωτογραφικά καρέ που παίρνουν μορφή μέσω της ταινίας.

Τελικά, η εκδήλωση αυτή του Ιταλικού Ινστιτούτου συνδύαζε με τον πιο όμορφο τρόπο τρεις μορφές Τέχνης της Λογοτεχνίας, της Φωτογραφίας και του Κινηματογράφου, που εκφράζονταν από έναν ταλαντούχο Ιταλό φιλέλληνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου