Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018

Η ΡΩΜΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ


Στη Ρώμη τα Χριστούγεννα είναι  παραμυθένια, με γεύσεις απίθανες, έθιμα του χθες… πολύ χρώμα και ξέφρενο κέφι. Τα μνημεία της λούζονται στο φως και το παιχνίδισμα μοναδικό… Τα πάντα στολίζονται με στυλ και φαντασία μέχρι τα αυτοκίνητα…

31 12 2018

Ας σεργιανίσουμε μαζί στην Αιώνια Πόλη.

Οι Ρωμαίοι ξέρουν να γιορτάζουν τα Χριστούγεννα με μοναδικό τρόπο και φαντασία. Την αρχή της εορταστικής περιόδου σηματοδοτεί η δημιουργία και ο στολισμός της Φάτνης το βράδυ στις 8 Δεκεμβρίου. Ολοκληρώνεται στις 6 Ιανουαρίου με τα δώρα που αφήνει η διάσημη Befana, η καλή φτωχή μάγισσα, που μπαίνει στα σπίτια από την καμινάδα και τρώει τα καρύδια και τα μπισκότα, που αφήνονται στις κάλτσες των παιδιών. Εκείνη, πάλι, αφήνει δώρα στα καλά και φρόνιμα παιδιά, ενώ στα άτακτα αφήνει μόνο ένα κομμάτι κάρβουνου … Οπότε καταλαβαίνετε πόσο φρόνιμα και χαμογελαστά είναι τα παιδιά όλη την περίοδο των γιορτών, για να εξευμενίσουν την Befana και να αλλάξει γνώμη έστω την τελευταία στιγμή.

Η Φάτνη της Γεννήσεως παίζει σημαντικό ρόλο αφού είναι η υπενθύμιση του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που πρώτος δημιούργησε την αναπαράσταση της ιστορίας των Χριστουγέννων με αγαλματίδια και τέλεσε τη λειτουργία εμπνέοντας σεβασμό και αφοσίωση σε όλους. Άλλωστε έχει δημιουργηθεί σχολή λαικής τέχνης για την κατασκευή των αγαλμάτων. Ο Χριστός τελετουργικά τοποθετείται στη Φάτνη τα μεσάνυκτα της παραμονής των Χριστουγέννων και ακολουθεί δείπνο με ζεστό κρασί γλυκά και πανετόνε δίπλα στο δένδρο, που στολίζεται επίσης τελετουργικά.

Περπατώντας στη Ρώμη …

Στη καρδιά της κοσμοπολίτικης Ρώμης, της ευζωίας, της μόδας και του στυλ στη περίφημη Via Condotti, η ατμόσφαιρα εορταστική και τα πρόσωπα γελαστά… Όλοι οι μεγάλοι οίκοι μόδας εδώ δίνουν το παρών. Εμπειρία το window shopping, αφού οι τιμές είναι υψηλές. Η ενημέρωση για τις τελευταίες τάσεις της μόδας μέσα από τις εορταστικές βιτρίνες που είναι φτιαγμένες από τους ίδιους τους σχεδιαστές… αρκεί μισή ώρα και γνωρίζουμε τον κόσμο του design και του style.

Ποτέ δεν θα ξεχάσω τις βιτρίνες του Hermes που αναπαραστούν φανταστικά εορταστικά Rome, Ρώμη,Χριστούγεννα,τραπέζια και εσωτερικό σπιτιών του χθες…Φέτος η μόδα τιμά τη γαστρονομία της Ιταλίας και τα πανετόνε στολίζονται με κοσμήματα Bulgari. Φινέτσα και στυλ σε όλο το μεγαλείο που διανθίζονται με θεατρικά δρώμενα, κουστούμια αναγεννησιακά, ταχυδακτυλουργούς και χορευτές που καταλήγουν στην Πιάτσα ντι Σπάνια, που φορά τα γιορτινά της και βρίσκεται στην αρχή του δρόμου.

Από τον  Κουίντω, το διάσημο καστανά της Ρώμης, θα δοκιμάσετε τα πιο νόστιμα φρέσκα κάστανα από τα Απέννινα Όρη. Ξέρει τη τέχνη της φωτιάς και του καπνίσματος … τα πειράγματά του και η διακόσμηση της φουφούς του, δίνει ένα ξεχωριστό χρώμα στους περαστικούς της Via Condotti
  
Το περίφημο Caffe Greco

Το μοναδικό καφέ της περιοχής το Αntico Caffe Greco, στέκει εκεί από το 1760 και ο ιδρυτής του Έλληνας, Νικόλα ντε Μανταλένα. Τον Αύγουστο του 1953, η Ιταλική Προεδρία, με ειδικό διάταγμα, το κήρυξε σαν τόπο ιστορικού και εθνικού ενδιαφέροντος.

Εθιμικά ένα πέρασμα από το Καφέ Γκρέκο κρίνεται επιβεβλημένη για τους Ρωμαίους και μη. Το καπουτσίνο, θεωρείται το καλύτερο της Ρώμης και η αρτιότητα της κρέμας μετριέται με το βύθισμα του κουταλιού στον αφρό.

Οι τούρτες είναι μοναδικές, με φρούτα, σαντιγύ ή σοκολάτα, φρεσκότατες και λαχταριστές, ειδικά αυτή με τα φιστίκια και τις φράουλες …φέρνουν δάκρυα συγκίνησης. Τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά, τα μαρόν, τα πανετόνε και τα αμυγδαλωτά γράφουν την δική τους ιστορία χρόνια τώρα…

Το κατώφλι του καφέ έχουν περάσει από τον Καζανόβα μέχρι τον Λουδοβίκο της Βαυαρίας, που εδώ εκδήλωσε τον ένθερμο φιλελληνισμό του για την ελληνική επανάσταση.

Συχνοί θαμώνες ήταν οι πιο γνωστοί συγγραφείς και καλλιτέχνες. Aπό τον Νίτσε, τον Γκαίτε, τον Μπωντλαίρ, τον Ανατόλ Φρανς μέχρι τον Σαλβαδόρ Νταλί και τον Μπιζέ. Στον κίτρινο καναπέ στο βάθος ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν εδώ έγραψε κάποια από τα παραμύθια του.

Το σίγουρο είναι ότι εδώ θα απολαύσετε το ωραιότερο τιραμισού της πόλης και τον καφέ σας…για τα φετεινά Χριστούγεννα που θα θυμάστε για χρόνια όπως και τη Φάτνη που φτιάχνουν εθιμικά τα ξενοδοχεία που είναι πόλεις ολόκληρες εκπληκτικής πιστότητας.

Χριστουγεννιάτικα αστέρια από νιόκι σιμιγδαλιού, αλά Ρομάνα

Από το διάσημο για τη γαστρονομία του Mediterraneo hotel, Ρώμη

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4-6 ΑΤΟΜΑ

300 ml Γάλα
120 γρ. σιμιγδάλι
80 γρ. Βούτυρο αλατισμένο
80 γρ. τυρί σκαρμότσα* τριμμένο (κίτρινο μαλακό τυρί)
3 κρόκους ελαφρά χτυπημένους
1 πρέζα Θαλασσινό Αλάτι 

Δυσκολία: Μέτρια

Χρόνος παρασκευής: 1 ώρα και 30 λεπτά

Βήματα

1
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να αχνίσει. Ρίχνουμε αλάτι και πασπαλίζουμε το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς και γρήγορα με ξύλινη κουτάλα ώστε να μη σβολιάσει.

2
Μόλις προστεθεί όλο το σιμιγδάλι, χαμηλώνουμε τη φωτιά κατά το ήμισυ και μαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να σχηματιστεί μια κολλώδης μάζα που να μοιάζει με ζύμη και να αρχίζει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

Σημείωση: Θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι ανακατεύουμε βαθιά, μέχρι τον πάτο, για να μην καεί το μείγμα.

3
Χαμηλώνουμε κι άλλο τη θερμοκρασία και προσθέτουμε 40 γρ. βούτυρο. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί πλήρως.

4
Ρίχνουμε το τυρί και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί εντελώς.

5
Προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.

6
Στη συνέχεια, στρώνουμε με πλάστη τη ζύμη πάχους 1εκ. σε ένα αντικολητικό χαρτί και με κουπάτ την κόβουμε σε σχήμα αστεριού.

7
Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160ºC για 30 λεπτά περίπου.

8
Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

9
Στη συνέχεια προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ºC και προσθέτουμε την ήδη ψημένη ζύμη.

10
Ραντίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και ψήνουμε για αλλά 15 λεπτά.

11
Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο πασπαλίζουμε με τυρί και σερβίρουμε.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου