Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Mistero Buffo από την ομάδα Νο Νame

 

Τι συνέβη στο γάμο της Κανά; Ποιοι βάζουν στοίχημα ότι ο Λάζαρος δεν θα αναστηθεί; Ποιος κάνει την εμφάνισή του κατά την διάρκεια του Μυστικού Δείπνου;

29 05 2019

Στο έργο Mistero Buffo (που φέτος κλείνει τα 50 του χρόνια), ο Ντάριο Φο, ο οποίος συχνά χαρακτηρίστηκε ως “σύγχρονος γελωτοποιός”, αντλεί ιστορίες από τα δημοφιλή μεσαιωνικά θρησκευτικά δράματα (τα λεγόμενα Μυστήρια) με τον τρόπο των γελωτοποιών και των πλανόδιων μπουφόνων. Ήρωες όμως του σπονδυλωτού αυτού έργου είναι οι απλοί άνθρωποι που ζουν δίπλα στο θαύμα, την εποχή του Χριστού, οι θεατές του θείου δράματος, οι οποίοι τελικά παραμένουν ταλαίπωρα πλάσματα. Η αλληγορία και η ποίηση μπλέκονται με τρόπο ανάλαφρο, κωμικό και στοχαστικό. Τα κείμενα του εγχειρήματος αυτού, του χάρισαν, αρκετά χρόνια αργότερα, το Νόμπελ λογοτεχνίας.

Ο Φο με περιπαιχτική διάθεση αναδιατυπώνει την έννοια της εξουσίας δίνοντας μια ανθρώπινη διάσταση στα θαύματα. Παραμορφώνει τα θρησκευτικά γεγονότα ώστε να αποκηρύξει περαιτέρω την ελίτ και το ιστορι(ογραφι)κό κατεστημένο αποκαλύπτοντας το σημείο όπου το ανθρώπινο συναντά το θείο, στηλιτεύει την κατάχρηση εξουσίας, το δογματισμό και τον παραλογισμό της βίας.

Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη της αγαπημένης μας Χριστίνας Πανταζή 

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο 6983583369 (17:00-21:00)

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

σκηνοθεσία: Όλγα Γιώτη Olga Gioti
μουσική-φώτα-ήχος: Ηλίας Παπαϊωάννου Elias Papaioannou
κοστούμια: Άρις Παπακωνσταντίνου Aris Papakonstantinou
αφίσα: Ιρέν Κιατίπη Iren Kiatipi
μακιγιάζ: Μαρία Κορελίδη Maria Korelidi
υποβολείο-φροντιστήριο: Αλέξανδρος Γαμβρέλλης Alexandros Gamvrellis, Μαρία Τασιοπούλου Maria Tasiopoulou, Άννα Πάγκου, Ευτυχία Παπαγιάννη Eftychia Papa
παραγωγή: Ομάδα "No Name" - Εργαστήρι Θεατρικής Εξερεύνησης

Ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά):
Σοφία Αργυροπούλου Σοφια Μπουμ, Νατάσα Βλυσίδου Natassa Vlysidou, Μάρθα Δρίβα Martha Driva, Παναγιώτης Κακαντούσης Panagiotis Kakantousis, Χριστίνα Κούγκουλου Christine Kapa, Μαρία Κορελίδη Maria Korelidi, Γιώργος Κυριαζής, Ρίτα Μαυριδάκη Ελευθερία Μαυριδάκη, Γιάννης Μελέτης Giannis Meletis, Αλέξανδρος Μυλωνάς Alexandros Mylonas, Άρις Παπακωνσταντίνου Aris Papakonstantinou, Νίκος Σάββας, Δημήτρης Σαββίδης Dimitris Savvidis Παναγιώτα Τασιοπούλου Panagiota Tasiopoulou.

Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά
@Θέατρο Ελυζέ

Kυριακή 2 Ιουνίου και Κυριακή 8 Ιουνίου στις 21:00
Νυμφαίων 10-12, Αθήνα, στάση μετρό Μέγαρο Μουσικής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου