Όταν ακόμα καθόμασταν στα σχολικά θρανία, οι καθηγητές μας μιλούσαν για μια Μεγάλη Ελλάδα και για τις αποικίες που ίδρυσαν οι Αρχαίοι Έλληνες στην περιοχή της Κάτω Ιταλίας.
Έχοντας, λοιπόν, στο μυαλό μας ότι κάποτε οι Έλληνες μεγαλούργησαν στην αγαπημένη μας Ιταλία, δεν θα μπορούσαμε να χάσουμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε τα ελληνόφωνα χωριά του Σαλέντο κατά τη διάρκεια του 15ήμερου road trip που κάναμε στην Απουλία της Ιταλίας.
Ας δούμε λοιπόν για ποιους λόγους αξίζει να επισκεφθεί κανείς τα ελληνόφωνα χωριά του Σαλέντο:
1. Γιατί μπορείτε να δείτε τα περισσότερα από αυτά σε μόλις 2 μέρες, καθώς οι αποστάσεις είναι πολύ μικρές μεταξύ τους αν διαθέτετε αυτοκίνητο. Αν ξέρετε ποδήλατο (ναι, υπάρχουν κάποιοι που δεν ξέρουν), μπορείτε εύκολα να τα δείτε και με ποδήλατο. Τα ελληνόφωνα χωριά του Σαλέντο είναι 11: Sternatia, Melpignano, Martignano, Calimera, Carpignano Salentino, Corigliano d’Otranto, Castrignano dei Greci, Martano, Soleto, Zollino και Cutrofiano. Έχοντας ως βάση τη Sternatia, εμείς επισκεφτήκαμε τα 8 από αυτά.
2. Για να ακούσετε τη διάλεκτο Griko και να μάθετε τα πάντα γι’ αυτήν. Η Griko είναι μια ιδιαίτερη διάλεκτος που περιλαμβάνει τόσο ελληνικά όσο και ιταλικά στοιχεία. Ομιλείται μόνο από τις παλαιότερες γενιές και, χάρη στην ισχυρή προφορική παράδοση, σώζεται μέχρι και σήμερα μέσω τραγουδιών και ποιημάτων της Κάτω Ιταλίας.
3. Για να πιείτε καφέ στην κεντρική πλατεία της Sternatia. Ναι, το ξέρω ότι έχει και αλλού να πιείς καφέ, αλλά αν θέλετε να πιάσετε κουβέντα με τους Griko ώστε να τους γνωρίσετε και να μάθετε τα πάντα για την κουλτούρα τους, this is the place to be. Να είστε, βέβαια, προετοιμασμένοι ότι τα Griko δεν τα καταλαβαίνεις και πολύ εύκολα. Αν είστε τυχεροί, θα πετύχετε τον Mimmo που μιλάει άπταιστα μοντέρνα Ελληνικά και θα σας κάνει τον διερμηνέα. Μαζί με τον Uccio, ο οποίος μιλούσε Griko και Ιταλικά, ήταν αχτύπητο δίδυμο. Μέχρι και το λεξικό Ελληνικά-Griko-Ιταλικά μας πούλησαν!
4. Γιατί όταν θα επισκεφτείτε το Calimera, θα είστε οι πρώτοι που θα καταλάβετε τι σημαίνει το όνομα της μικρής αυτής πόλης. Και, πραγματικά, πόσο πιο γλυκό όνομα θα μπορούσε να έχει μια πόλη; Μη χάσετε το λαογραφικό μουσείο της πόλης που είναι αφιερωμένο στην Griko κουλτούρα. Θα σας υποδεχτεί ο Vito καλημερίζοντάς σας στα Griko, ενώ στο παρασκήνιο θα ακούγονται παραδοσιακά Griko τραγούδια. Πρόκειται για ένα χώρο νοσταλγικό που σε ταξιδεύει στο χρόνο.
5. Για να επισκεφτείτε το ημιυπόγειο ελαιοτριβείο στο Martignano και το υπόγειο ελαιοτριβείο στη Sternatia.
6. Για να μάθετε για το χαρακτηριστικό παραδοσιακό χορό Ταραντέλα-Πίτσικα (pizzica). Ο εκστατικός αυτός χορός ξεκίνησε ως μέθοδος θεραπείας κι αν προγραμματίσετε το ταξίδι σας για τον Αύγουστο, μη χάσετε το μεγαλύτερο φεστιβάλ Πίτσικας, την περίφημη Notte della Taranta, που πραγματοποιείται στο Melpignano.
7. Γιατί ως Έλληνες είμαστε ολίγον συναισθηματικοί κι αν ακούσουμε κάποια ελληνική λέξη ή δούμε την πολιτιστική κληρονομιά που άφησαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι εκτός συνόρων, βουρκώνουμε από χαρά!
Πώς θα πάτε
Αρχικά πού είναι το Σαλέντο; Είναι στην επαρχία του Λέτσε στην Απουλία, γνωστή και ως τακούνι της Ιταλίας. Μπορείτε να πάτε είτε αεροπορικώς στο Μπάρι και να νοικιάσετε αυτοκίνητο, είτε με πλοίο από την Πάτρα με το δικό σας αυτοκίνητο. Ο τελευταίος είναι και ο πιο οικονομικός τρόπος αν έχετε σκοπό να κάτσετε πολλές μέρες. Από το Μπάρι θα χρειαστούν μόλις 2 ώρες οδήγησης για να φτάσετε στα ελληνόφωνα χωριά του Σαλέντο.
Εκείνο το διήμερο στα Ελληνόφωνα χωριά του Σαλέντο ήταν για εμάς ένα νοσταλγικό ταξίδι στο χρόνο που μας άφησε μόνο υπέροχες εμπειρίες.
https://travelvibe.eu/7-logoi-gia-na-epikeuthite-ta-ellinofona-xoria-tou-salento/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου