Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Ρομπέρτο Σαβιάνο: Πιο διεφθαρμένη χώρα η Βρετανία

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου Γόμορρα (Gomorra), Ρομπέρτο Σαβιάνο βρέθηκε στο «Hay Literary Festival» στην Ουαλία, όπου και εξέφρασε τις απόψεις του για την οικονομία και κυρίως για το θέμα του Brexit και τις επιπτώσεις του.

Ρομπέρτο Σαβιάνο: Πιο διεφθαρμένη χώρα η Βρετανία



«Αν κάποιος ρωτούσε ποια είναι η πιο διεφθαρμένη χώρα στον πλανήτη πολλοί θα απαντούσαν ότι είναι το Αφγανιστάν, ίσως η Ελλάδα, η Νιγηρία, ή η Νότια Ιταλία. Εγώ όμως θα σας πω ότι είναι το Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν είναι η γραφειοκρατία, δεν είναι η αστυνομία, δεν είναι καν η πολιτική. Η διαφθορά βρίσκεται στην οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει η Independent.


Ο 36χρονος ζει υπό αστυνομική προστασία, καθώς απειλείται η ζωή του από την ιταλική μαφία για τα όσα αποκάλυψε στο βιβλίο του. Ασχολείται αρκετά με τα κοινά ενώ συνεργάζεται με τις εφημερίδες L'Espresso και La Repubblica στην Ιταλία και με την El Pais στην Ισπανία και τις Die Zeit και Der Spiegel στη Γερμανία.
«Το 90% των ιδιοκτητών του κεφαλαίου στο Λονδίνου έχει offshore. Το μικροσκοπικό νησί Jersey και τα Cayman είναι οι πυλώνες του οικονομικού εγκλήματος στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο. Για αυτό είναι σημαντικό για μένα να βρίσκομαι εδώ σήμερα και να σας μιλάω επειδή το θέλω. Πρόκειται για εσάς, για τις ζωές σας για την κυβέρνησή σας», απεύθυνε στο κοινό.
Ο Σαβιάνο αναφερόμενος στο ενδεχόμενο του Brexit δήλωσε πως αν η Βρετανία βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε τα πράγματα θα χειροτερέψουν αφού θα είναι περισσότερο εκτεθειμένη στο οργανωμένο έγκλημα, όπως τα μεξικάνικα καρτέλ και η ρώσικη μαφία.
«Η τράπεζα HSBC πλήρωσε 2 δισ. ευρώ σε πρόστιμα στην αμερικανική κυβέρνηση επειδή ομολόγησε ξέπλυμα μαύρου χρήματος από καρτέλ. Υπάρχουν αποδείξεις και στοιχεία για όλα αυτά», αποκάλυψε κάνοντας λόγο και για στοιχεία που τα αποδεικνύουν.

Cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου