Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

O ΙΤΑΛΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ GIORGIO ALBERTAZZI ΑΠΕΒΙΩΣΕ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 92 ΕΤΩΝ

O Ιταλός Giorgio Albertazzi, γνωστός για την συμβολή του στο θέατρο και τον κινηματογράφο ως σκηνοθέτης και ηθοποιός αλλά και για την ενσάρκωση του εμβληματικού γόη Χ στην κλασσική πλέον ταινία "Last Year at Marienbad" (1961) του Alain Resnais, απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών το Σάββατο στην γενέτειρα του Τοσκάνη.

Ο Giorgio Albertazzi (δεξιά) ως Χ με τον Sacha Pitoeff ως Μ στο Last Year at Marienbad

Ο Albertazzi γεννήθηκε στο Fiesole, κοντά στη Φλωρεντία και έκανε το ντεμπούτο του στο θέατρο το 1949 στο "Tragedy of Troilus and Cressida" του Σαίξπηρ με ένα μικρό ρόλο. Απέκτησε διεθνή φήμη στο σανίδι υποδυόμενος τον Άμλετ στο The Old Vic Theatre του Λονδίνου.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi περιέγραψε τον Ιταλό ηθοποιό ως "μια υπέροχη προσωπικότητα του πολιτισμού μας." Επίσης, ανέλαβε και ως καλλιτεχνικός διευθυντής στο Teatro di Roma της Ρώμης το 2003 ενώ δεν σταμάτησε να είναι ενεργός στo χώρο του θεάματος ακόμη και μετά τα 90.
Το 2014 σε ηλικία 91 ετών συμμετείχε στη ιταλική εκδοχή του "Dancing With the Stars" και έγινε ο γηραιότερος διαγωνιζόμενος ανά το κόσμο ενώ το 2015 υποδύθηκε τον Shylock στον "Ο Έμπορος της Βενετίας" στο Rome’s Teatro Ghione.
"Ήταν ο μεγαλύτερος Ιταλός ηθοποιός," είπε ο σκηνοθέτης του "Falstaff" Gigi Proietti. "Πάντα με ένα πάθος πειραματισμού."
Καλό ταξίδι Giorgio! Σε ευχαριστούμε για την συμβολή σου στις τέχνες αλλά και για την γοητεία σου ως Χ! Αναπαύσου εν ειρήνη.
Gr.ign.com
(μέσω Variety)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου