Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020

Ιταλία: Πώς τα καταφέρνει σήμερα τόσο καλά η χώρα που χτυπήθηκε αλύπητα από τον κορονοϊό

 


Η νέα καθημερινότητα τοποθετεί την Ιταλία στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης σε επίπεδο κρουσμάτων


Ουρές έξω από παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία στη Ρώμη καταγράφει ο φακός, προκειμένου να κάνουν τα παιδάκια τεστ για κορονοϊό. Τα τεστ προορίζονται από νεογέννητα ως και εξάχρονα και τα αποτελέσματα βγαίνουν σε 30 λεπτά.

Αν είναι αρνητικό το αποτέλεσμα, το παιδί μπορεί να μπει στον παιδικό, ακόμα κι αν υπάρχει θετικό κρούσμα στην τάξη.

Αυτή είναι η τελευταία πρωτοβουλία που έχει πάρει μια χώρα που χτυπήθηκε στην Ευρώπη αλύπητα από την Covid-19 και προσπαθεί πλέον να γιατρέψει τις πληγές της, όσο επιστρέφει σε μια πιο ομαλή κανονικότητα.

Η Ιταλία μετρά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, μόλις 37 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, σημειώνοντας από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη. Στην Αγγλία, αντιστοίχως, μιλάμε για 100 κρούσματα, πάνω από 230 στη Γαλλία και η Ισπανία έχει ξεπεράσει τα 330.

Η Ιταλία κάνει σήμερα λιγότερα τεστ. Στην Αγγλία, για παράδειγμα, σύμφωνα πάντα με το BBC, γίνονται καθημερινά τριπλάσιοι έλεγχοι. Η Ιταλία ακολουθεί πια άλλη στρατηγική. Κάνει γρήγορα και δειγματοληπτικά τεστ σε κάποια αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς και σχολεία.

Και τα πάει αρκετά καλά, όσο η υπόλοιπη Ευρώπη βλέπει τα κρούσματα να αυξάνονται εκθετικά. Ίσως ευθύνεται γι’ αυτό η αποτελεσματικότερη χορήγηση τεστ. Ίσως το μεγαλύτερο σε διάρκεια lockdown που έκανε. Ίσως τέλος ότι εξαιτίας της τραγωδίας, οι Ιταλοί τηρούν περισσότερο τα μέτρα.

Στα εστιατόρια της Ρώμης τα περιοριστικά μέτρα τηρούνται κατά γράμμα. Πάνελ από πλεξιγκλάς μεταξύ των τραπεζιών, καταγραφή των πελατών για πιθανή ιχνηλάτηση κρουσμάτων και όλα τα μενού τυπωμένα σε μίας χρήσεως χαρτί. Ή ακόμα και ηλεκτρονικοί κατάλογοι που αποκτάς πρόσβαση με το κινητό σου.

Όλοι φορούν μάσκα, και το προσωπικό και ο κόσμος. Οι πελάτες τη βγάζουν μόνο όταν τρώνε. Μάσκα φορούν οι Ιταλοί όχι μόνο σε κλειστούς χώρους, αλλά και σε πολυσύχναστα δημόσια μέρη, όπως στη Ρώμη. Και τα πρόστιμα για τη μη τήρηση των μέτρων είναι μεγάλα, ακόμα και 3.000 ευρώ.

Και είναι πράγματι η σωστή τήρησή τους αυτή που επιτρέπει στην αγορά να παραμένει ανοιχτή.

Ο υφυπουργός Υγείας, Pierpaolo Sileri, που μίλησε στο BBC, θεωρεί πως για την καλή σημερινή πορεία ευθύνεται και το γεγονός ότι τα σχολεία άνοιξαν πολύ αργότερα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Για την ώρα, τα στατιστικά είναι ελπιδοφόρα για την Ιταλία. Εκεί που στις αρχές ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης στα κρούσματα, σήμερα είναι ουραγός.

Η συνταγή της επιτυχίας της είναι απλή: τεστ, κανόνες, συμμόρφωση. Έτσι θα προσπαθήσει να ανακόψει το δεύτερο κύμα του κορονοϊού…

https://www.newsbeast.gr/world/arthro/6683274/italia-pos-ta-katafernei-simera-toso-kala-i-chora-poy-chtypithike-alypita-apo-ton-koronoio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου