Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022

Η μέρα που η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο στη Γερμανία

 


Στις 13 Οκτωβρίου 1943, η κυβέρνηση της Ιταλίας κηρύσσει τον πόλεμο στην πρώην εταίρο της στον Άξονα, Γερμανία και συμμετέχει στη μάχη στο πλευρό των Συμμάχων.

Με  τον Mussolini μακριά από την εξουσία και την κατάρρευση της φασιστικής κυβέρνησης τον Ιούλιο, ο στρατηγός Pietro Badoglio, ο πρώην επιτελάρχης του Μουσσολίνι και ο άνθρωπος που είχε αναλάβει την εξουσία στη θέση του Duce μετά από αίτημα του βασιλιά Victor Emanuel, άρχισε να διαπραγματεύεται με τον στρατηγό Eisenhower σχετικά με υπό όρους παράδοση της Ιταλίας στους Συμμάχους. Έγινε γεγονός στις 8 Σεπτεμβρίου, με τη νέα ιταλική κυβέρνηση να επιτρέπει στους Συμμάχους να αποβιβαστούν στο Σαλέρνο, στη νότια Ιταλία, στην προσπάθειά τους να νικήσουν τους Γερμανούς πίσω στη χερσόνησο.

Και οι Γερμανοί μπήκαν στη δράση. Από τότε που ο Mussolini άρχισε να παραπαίει, ο Hitler είχε σχεδιάσει να εισβάλει στην Ιταλία για να εμποδίσει τους Συμμάχους να αποκτήσουν ερείσματα που θα τους τοποθετούσε σε κοντινή απόσταση από τα κατεχόμενα από τους Γερμανούς Βαλκάνια. Την ημέρα της παράδοσης της Ιταλίας, ο Hitler ξεκίνησε την Επιχείρηση Άξονας, την κατοχή της Ιταλίας. Καθώς τα γερμανικά στρατεύματα εισήλθαν στη Ρώμη, ο στρατηγός Badoglio και η βασιλική οικογένεια κατέφυγαν στο Μπρίντιζι, στη νοτιοανατολική Ιταλία, για να δημιουργήσουν μια νέα αντιφασιστική κυβέρνηση.


Στις 13 Οκτωβρίου, ο Badoglio ξεκίνησε το επόμενο στάδιο της συμφωνίας του με τον Αϊζενχάουερ, την πλήρη συνεργασία των ιταλικών στρατευμάτων στην επιχείρηση των Συμμάχων για την κατάληψη της Ρώμης από τους Γερμανούς. Η εξέλιξη ήταν εξαιρετικά αργή, που την περιέγραψε ένας Βρετανός στρατηγός ως «παρακμή της Ιταλίας». Η κακοκαιρία, ο λανθασμένος υπολογισμός της έναρξης της επιχείρησης από τόσο νότια στη χερσόνησο και η πρακτική της «ενοποίησης», η δημιουργία μιας σταθερής βάσης επιχειρήσεων και η συνένωση τμημάτων κάθε φορά που καταλαμβανόταν μια νέα περιοχή, έκαναν τον αγώνα για τη Ρώμη περισσότερο αργή πορεία. Αλλά όταν τελείωνε, και η Ρώμη ήταν για άλλη μια φορά ελεύθερη, ο στρατηγός Badoglio θα έκανε ένα ακόμη βήμα για να απελευθερώσει την Ιταλία από το φασιστικό παρελθόν της - θα παραιτηθεί από το αξίωμα.

Μανταλένα-Μαρία Διαμαντή

Πηγή:

https://www.klik.gr/gr/el/flashback/i-mera-pou-i-italia-kirussei-ton-polemo-sti-germania/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου