Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Ιταλία: Συμφωνία με συνδικάτα «στάχτη στα μάτια»

Από παλιότερη κινητοποίηση αγωνιστικών δυνάμεων στην Ιταλία ενάντια στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεωνΤην Τετάρτη το βράδυ, η κυβέρνηση Ρέντσι και ορισμένα συνδικάτα υπέγραψαν μια συμφωνία που θα αξιοποιηθεί δεόντως, ενόψει και του δημοψηφίσματος (αρχές Δεκέμβρη) για τις αρμοδιότητες της Γερουσίας, αλλά και στο πλαίσιο της γενικής προσπάθειας της ιταλικής κυβέρνησης να εξασφαλίσει λαϊκή συναίνεση σε μια περίοδο που κλιμακώνει τους αντεργατικούς της σχεδιασμούς.

Για το ακριβές περιεχόμενο και τους όρους της συμφωνίας - που δεν έχει ακόμα εγκριθεί επίσημα από κυβερνητικό όργανο - μένουν αρκετά σημεία που πρέπει να διευκρινιστούν. Ωστόσο, με τα πρώτα στοιχεία, προβλέπει τη δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης, για πολύ συγκεκριμένες όμως κατηγορίες εργαζομένων. Ειδικότερα, όσοι άρχισαν να δουλεύουν (και προφανώς να έχουν ένσημα) πριν από τα 19 τους χρόνια και σήμερα είναι άνεργοι ή έχουν ειδικές ανάγκες, θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικία 61 ετών, ενδεχόμενο που είναι κατανοητό ότι ποτέ δεν θα αφορά την πλειοψηφία του εργατικού δυναμικού της χώρας, που σε συνθήκες ραγδαίας εξάπλωσης της μερικής και ανασφάλιστης εργασίας βλέπει και τα ένσημά του να λιγοστεύουν και τη σταθερή και συνεχόμενη απασχόληση να γίνεται «όνειρο θερινής νυκτός».
Την ίδια στιγμή, τις περασμένες βδομάδες είχε ανακοινωθεί πως οι ασφαλισμένοι που έχουν κλείσει τα 63 χρόνια θα μπορούν να βγουν στη σύνταξη εφόσον συνάπτουν 20ετές δάνειο με τράπεζες, κάτι που αυτομάτως θα σημαίνει μείωση της σύνταξής τους από 50 έως 200 ευρώ κάθε μήνα, προκειμένου να αποπληρωθεί το δάνειο που τους έχει δοθεί. Γι' αυτό το θέμα θα ρυθμιστούν και άλλες λεπτομέρειες, που θα καθοριστούν σε νέα σειρά συναντήσεων της κυβέρνησης με τους «κοινωνικούς εταίρους».
Οσον αφορά τη συμφωνία χορήγησης 14ης σύνταξης, αυτή θα αφορά μόνο όσους πολίτες έχουν συνολικά έσοδα μέχρι 1.000 ευρώ το μήνα.
Από τις παραπάνω «λεπτομέρειες», γίνεται κατανοητό ότι αυτή η συμφωνία - αν και εφόσον τελικά τεθεί σε εφαρμογή - σίγουρα δεν αφορά την πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων, που τα τελευταία χρόνια δέχονται μια άνευ προηγουμένου αντιλαϊκή επίθεση - όπως συμβαίνει αντίστοιχα και στις άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ.
Επίσης, μπροστά και στο προσεχές δημοψήφισμα, η κυβέρνηση Ρέντσι, σύμμαχος της Ελλάδας και του ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκει συμμαχίες και προσπαθεί να εμφανιστεί τώρα δήθεν υπερασπιστής των λαϊκών αναγκών, ενώ έχει κατακρεουργήσει μια σειρά κατακτήσεις (π.χ. με το νόμο «Job's Act» που κατοχύρωσε την εξάπλωση της ελαστικής απασχόλησης και τη διευκόλυνση των απολύσεων).
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=9056974

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου