Μαρτυρίες-σοκ από τους επιζώντες των δύο ναυαγίων ανοιχτά της Λιβύης που έχουν μεταφερθεί στο κέντρο υποδοχής της ιταλικής Λαμπεντούζα. Οι διασωθέντες αφηγούνται ότι κρατούνταν σχεδόν επί δύο μήνες σε μια αποθήκη στη Λιβύη και είχαν υποστεί κάθε μορφής βία. Τα σκάφη στα οποία επιβιβάστηκαν ήταν ελλατωματικά, και όταν διαμαρτυρήθηκαν οι διακινητές πυροβόλησαν εν ψυχρώ έναν άνδρα μπροστά στα μάτια τους για να τους αναγκάσουν να ανέβουν.
Και το ταξίδι με προδιαγεγραμμένη κατάληξη ξεκίνησε για να χαθούν τουλάχιστον 239 ζωές που αναζητούσαν σωτηρία στην Ευρώπη.
«Φτάνει πια με αυτές τις τραγωδίες. Υπάρχει ο κίνδυνος πραγματικής γενοκτονίας. Πρέπει να εγκαθιδρυθούν άμεσα ανθρωπιστικοί διάδρομοι. Αλλιώς δεν θα σταματήσουμε να μετράμε νεκρούς» δηλώνει η δήμαρχος της Λαμπεντούζα Τζούζι Νικολίνι, η οποία επισκέφθηκε τους 29 επιζώντες των προσφυγικών ναυαγίων, η οποίοι έφθασαν με ιταλικά πλοία κατά τη διάρκεια της νύχτας στο hotspot της Λαμπεντούζα.
«Είναι μία διαρκής τραγωδία. Συνάντησα ορισμένους επιζώντες που παραμένουν σε σύγχυση μετά από όσα συνέβησαν. Διηγήθηκαν ότι υπέστησαν κάθε μορφής βία. Οι γυναίκες και σωματική βία» ανέφερε η Τζούζι Νικολό, επισημαίνοντας πως οι διασωθέντες της διήγηθηκαν ότι τους ανάγκασαν να ανέβουν σε ελλατωματικά σκάφη.
Ο Πιέτρο Μπάρτολο, γιατρός που προσφέρει τις υπηρεσίες του στη Λαμπεντούζα, ο οποίος επίσης συνομίλησε με διασωθέντες μετέφερε τη μαρτυρία τους ότι οι διακινητές πυροβόλησαν εν ψυχρώ έναν άνδρα για να τους αναγκάστουν να ανέβουν στα φουσκωτά.
Οι πρόσφυγες γνώριζαν πως τα σκάφη ήταν ελαττωματικά και οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεπαν την αναχώρησή τους -επικρατούσε θαλασσοταραχή. Όταν διαμαρτυρήθηκαν, οι διακινητές δολοφόνησαν μπροστά τους έναν άνδρα. Εκείνοι ανέβηκαν στα σκάφη για να ακολουθήσει η τραγωδία.
Οι άνθρωποι που πιστεύεται ότι ξεψύχησαν στο ταξίδι προς την Ιταλία είναι 239 σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων. Ανάμεσά τους βρίσκονται τουλάχιστον έξι παιδιά. Στην πλειονότητά τους προέρχονταν από την Γουινέα.
Στο πρώτο πλεούμενο επέβαιναν 138 άτομα. Διασώθηκαν μόνο δύο γυναίκες, η μία λιβεριανής καταγωγής που έχασε τον ούτε δύο ετών γιο της στη θάλασσα. Στο δεύτερο σκάφος υπήρχαν 140 πρόσφυγες και σώθηκαν μόνο οι 27. Δύο βαριά τραυματίες έχουν μεταφερθεί με ελικόπτερο σε νοσοκομείο του Παλέρμο.
Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 12 σοροί στο Κανάλι της Σικελίας.
Την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τα δύο πλεούμενα που βυθίστηκαν εν μέσω θαλασσοταραχής στα ανοιχτά της Λιβύης συντόνισε το ιταλικό Λιμενικό Σώμα. Συμμετείχαν πέντε πλοία, ανάμεσά τους πλοίο της Save the Children.
«Διηγήθηκαν ότι υπέστησαν κάθε μορφής βία. Πολλοί βρίσκονται ακόμη σε κατάσταση σοκ. Κρατούνταν σχεδόν επί δύο μήνες σε μια αποθήκη στη Λιβύη πριν τους οδηγήσουν σε δύο φουσκωτά. Ένα από τα δύο ήταν ελαττωματικό, όμως όταν ορισμένοι διαμαρτυρήθηκαν ζητώντας να αναβάλλουν το ταξίδι τούς ανάγκασαν να ανέβουν και να φύγουν» δήλωσε η δήμαρχος της Λαμπεντούζα μετά τη συνάντησή της με τους επιζώντες, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
Με τους νέους θανάτους ανεβαίνει σε 4.220 ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει μέχρι στιγμής φέτος τη ζωή τους αναζητώντας σωτηρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η λύση είναι γνωστή αλλά δεν εφαρμόζεται: Νόμιμες οδοί για τη μετανάστευση και το άσυλο» δηλώνει η Καρλότα Σάμι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Ευαγγελία Μπίφη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου