Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Ποιο είναι το μυστικό της μακροζωίας της γηραιότερης γυναίκας στον κόσμο;

Ποιο είναι το μυστικό της μακροζωίας της γηραιότερης γυναίκας στον κόσμο;

«Είμαι 116 χρονών και στις 27 Νοεμβρίου θα γίνω 117» δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων από το δωμάτιό της στην Βερμπάνια, μια πόλη στη βόρεια Ιταλία κοντά στην λίμνη Ματζιόρε.

Επάνω στη μαρμάρινη επιφάνεια μιας ξύλινης συρταριέρας στέκεται περήφανα το πιστοποιητικό Guinness World Records που αναφέρει πως η Μοράνο, που γεννήθηκε το 1899, είναι ο γηραιότερος άνθρωπος εν ζωή στον κόσμο. Υπάρχει επίσης μια φωτογραφία της μαζί με τον γιατρό της Κάρλο Μπάβα όπου κρατούν αυγά: το μυστικό της μακροζωίας της φαίνεται πως δεν κρύβεται σε αυτά.

«Τρώω δύο αυγά την ημέρα και αυτό είναι όλο. Και μπισκότα. Αλλά δεν τρώω πολύ γιατί δεν έχω δόντια» λέει η ίδια.

Η συνήθεια της κατανάλωσης αυγών χρονολογείται από όταν είχε διαγνωστεί με αναιμία στην ηλικία των 20 στον απόηχο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου όταν ένας γιατρός την είχε συμβουλεύσει να τρώει τρία αυγά την ημέρα, δύο ωμά και ένα μαγειρεμένο.

Η Μοράνο διατήρησε αυτή τη συνήθεια για 90 χρόνια και πιστεύεται ότι έχει φάει πάνω από 100.000 αυγά και συνεχίζει.
«Η Έμμα πάντα έτρωγε λίγα λαχανικά και ελάχιστα φρούτα. Όταν την γνώρισα, έτρωγε τρία αυγά την ημέρα, δύο ωμά το πρωί και μία ομελέτα το απόγευμα καθώς και κοτόπουλο για δείπνο» δήλωσε ο Μπάβα, που είναι γιατρός της τα τελευταία 27 χρόνια.

ς τρώγοντας μπισκότα και «δεν θέλει να φάει κρέας γιατί δεν της αρέσει πια και κάποιος της είπε ότι προκαλεί καρκίνο» λέει ο γιατρός της.

Η Μοράνο δεν είναι καν σίγουρη αν θα φάει από την τούρτα γενεθλίων της, λέγοντας πως «την τελευταία φορά που έφαγα, μετά δεν ένιωθα καλά».
Μια επισφαλής ισορροπία

Μπορεί να έχει ακόμη δρόμο για να σπάσει το προηγούμενο ρεκόρ, του Γάλλου Ζαν Καλμάν που έζησε μέχρι τα 122, αλλά η Μοράνο ξέρει πως τα 117 θα είναι ένα γεγονός που πρέπει να γιορταστεί.


«Οι άνθρωποι έρχονται. Δεν τους καλώ, αλλά έρχονται. Από την Αμερική, την Ελβετία, την Αυστρία, το Τορίνο, το Μιλάνο… Έρχονται από παντού για να με δουν» λέει με ένα χαμόγελο στα χείλη.

Αν εξαιρέσει κανείς τα γενέθλιά της, η Μοράνο είναι ένα μοναχικό άτομο. Έχοντας εγκαταλείψει τον βίαιο σύζυγό της το 1938, λίγο μετά το θάνατο του μοναχογιού της σε βρεφική ηλικία, ζούσε μόνη της και εργαζόταν σε ένα εργοστάσιο για να στηρίζεται οικονομικά.

Επέμεινε στην ανεξαρτησία της και μόλις πέρυσι πήρε επίδομα ενώ μένει σε ένα μικρό διαμέρισμα δύο δωματίων τα τελευταία 20 χρόνια.
Κι ενώ το μυαλό της είναι σε εγρήγορση, δεν ακούει, μιλά με δυσκολία και δεν βλέπει αρκετά καλά για να παρακολουθήσει τηλεόραση, περνώντας τον περισσότερο χρόνο της τρώγοντας σνακ ή στο κρεβάτι να κοιμάται.


Ο Μπάβα θεωρεί πως για την μακροζωία της ευθύνονται τα γονίδια: η μητέρα της πέθανε στα 91 της και τουλάχιστον δύο από τις αδερφές της έζησαν πάνω από τα 100. Πρόσθεσε όμως πως η καθημερινή ρουτίνα και ο ισχυρός της χαρακτήρας συντέλεσαν στη μακροζωία της.


«Είναι πολύ αποφασιστική. Ποτέ δεν θέλησε να πάει στο νοσοκομείο, ποτέ δεν έλαβε κάποια συγκεκριμένη ιατρική φροντίδα. Κάποια στιγμή πέρασε μια βρογχίτιδα, έκανε μια μετάγγιση αίματος, και κάποια ράμματα αλλά πάντα στο σπίτι. Τώρα είναι καλά, είναι πολύ καλά, αλλά είναι ξεκάθαρο πως ζει την κάθε μέρα σε μια πολύ, πολύ επισφαλή ισορροπία» πρόσθεσε ο γιατρός.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου