Μετά από τον χειρότερο σεισμό στην Ιταλία τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, ο οποίος σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής, ενισχύεται ο προβληματισμός για το Κολοσσαίο, καθώς ρωγμές απειλούν ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία.
Ο Φρανστέσκο Προσπερέτι, ειδικός επιστάτης για το Κολοσσαίο και τη Ρωμαϊκή Αγοράδήλωσε ότι κάθε σεισμός προκαλεί ακόμη πιο επικίνδυνη πίεση στο αμφιθέατρο που μετρά2.000 χρόνια ζωής. «Με κάθε σεισμό, οι ρωγμές αυξάνονται», τόνισε, μιλώντας στην Corriere della Sera.
Ο σεισμός των 6,5 Ρίχτερ της Κυριακής- που άφησε πάνω από 25.000 άστεγους και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε περίπου 100 πόλεις στην κεντρική Ιταλία- ήταν το τελευταίο από μία σειρά «χτυπημάτων» του Εγκέλαδου στη χώρα. Αξιωματούχοι ακόμη καταγράφουν τις ζημιές σε 5.000 εκκλησίες, καμπαναριά, ιστορικά κτίρια και αρχαία τείχη,που επλήγησαν από τους τελευταίους σεισμούς.
Σε ό,τι αφορά το Κολοσσαίο, αμέσως μετά από τον τελευταίο σεισμό έγινε προσεκτική επιθεώρηση, σύμφωνα με τον Προσπερέτι. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν πέσει κάποια υλικά από το υψηλότερο επίπεδο του αρχαίου αμφιθεάτρου, αλλά πρόκειται για ζημιά που είχε προκληθεί πριν από τον σεισμό, σε σημείο που ήταν ήδη κλειστή για τους επισκέπτες.
Πάντως σύμφωνα με τον Αλεσάντρο Ντ' Αλέσιο, αρχαιολόγο που εργάζεται στο γραφείο του επιστάτη, οι αρχαίοι Ρωμαίοι είχαν επίγνωση του αντίκτυπου των σεισμών και το έλαβαν υπόψη στις κατασκευές τους. «Οι αψίδες στο Κολοσσαίο είναι οι καλύτερες δομές για την απορρόφηση των δονήσεων», δήλωσε από την πλευρά του.
Το αρχαίο αμφιθέατρο έχει «πληγωθεί» από σεισμούς αρκετές φορές τους προηγούμενους αιώνες. Σοβαρές ζημιές είχαν προκληθεί το 1349, όταν κατέρρευσε η νότια πλευρά του, ενώ άλλος σεισμός το 1703 επίσης είχε προκαλέσει φθορές.
Ρέντσι: Θα ξοδέψουμε όσα χρήματα χρειάζονται για ανοικοδόμηση
«Θα ανοικοδομήσουμε όλες τις εκκλησίες και όλα τα σπίτια», δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου αφιερωμένου στην αντιμετώπιση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην κεντρική Ιταλία, μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι οι διάφορες παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν σετέσσερις φάσεις: θα ζητήσουμε στους άστεγους να πάνε σε ασφαλείς περιοχές για λίγες εβδομάδες. Στην συνέχεια θα στήσουμε τα κοντέινερ. Η τρίτη φάση θα καλύψει την περίοδο από τον Δεκέμβριο μέχρι την 'Ανοιξη, με την δημιουργία ξύλινων σπιτιών, και μετά θα ακολουθήσει η ανοικοδόμηση», τόνισε ο Ρέντσι.
«Δεν υφίσταται μπρα ντε φερ με την Ευρώπη, δεν υπάρχουν προβλήματα, για τον σεισμό και την ανοικοδόμηση θα ξοδέψουμε όσα χρήματα χρειάζονται. Σεβόμαστε τους ευρωπαϊκούς κανόνες οι οποίοι λένε ότι υπάρχουν ειδικοί όροι, σε περίπτωση ειδικών συνθηκών», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Επανέλαβε, δε, ότι τόσο το προσφυγικό όσο και η αντιμετώπιση του σεισμού, πρέπει να θεωρηθούν έκτακτες δαπάνες.
Η κυβέρνηση της Ρώμης πρόκειται να αυξήσει άμεσα τον αριθμό των αστυνομικών δυνάμεων στις πληγείσες περιοχές, αλλά και το σύνολο των τεχνικών και μηχανικών που προχωρούν σε αυτοψίες, για την εξακρίβωση της κατάστασης των κτηρίων. Πρόκειται να διατεθούν οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας, από φέτος μέχρι το 2047.
Στο μεταξύ, πολλοί κάτοικοι της πόλης Νόρτσια, αρνούνται να εγκαταλείψουν την περιοχή και ζητούν να τους επιστραφούν και πάλι οι σκηνές , ώστε να μπορέσουν να κοιμηθούν κοντά στα γκρεμισμένα σπίτια τους. Η Πολιτική Προστασία υποσχέθηκε ότι θα στηθούν μεταλλικές και λυόμενες δομές, σε θέση να φιλοξενήσουν μεγάλο αριθμό κατοίκων, προστατεύοντάς τους από το κρύο.
Σύμφωνα με τους ιταλούς γεωλόγους, τέλος, στις περιφέρειες Ούμπρια, Λάτιο και Μάρκε,οι οποίες δοκιμάσθηκαν από συνεχείς σεισμούς τους τελευταίους δυο μήνες, το έδαφος υποχώρησε κατά είκοσι μέχρι και εβδομήντα εκατοστά.
Δείτε εδω το βίντεο:
Πηγή:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου