Ειδικά σε ενήλικες γυναίκες
Ιταλοί ερευνητές μελέτησαν 500 γυναίκες και εντόπισαν κάποιους παράγοντες που σχετίζονται με τον κίνδυνο ακμής μετά την ηλικία των 25 ετών, περιλαμβανομένης της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών, υψηλών επιπέδων άγχους και οικογενειακού ιστορικού ακμής κατά την ενήλικη ζωή.
Απάντηση στο ερώτημα για επανεμφανίζεται η ακμή κατά την ενήλικη ζωή, ειδικά σε γυναίκες, δίνει μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Academy of Dermatology.
Ιταλοί ερευνητές μελέτησαν 500 γυναίκες και εντόπισαν κάποιους παράγοντες που σχετίζονται με τον κίνδυνο ακμής μετά την ηλικία των 25 ετών, περιλαμβανομένης της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών, υψηλών επιπέδων άγχους και οικογενειακού ιστορικού ακμής κατά την ενήλικη ζωή.
«Πάνω από το 80% των εφήβων έχουν ακμή. Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότεροι θεραπεύονται μετά την ηλικία των 20. Όμως υπάρχει πάντα ένα 20-40% των ενηλίκων που συνεχίζουν να έχουν εξάρσεις ακμής» εξηγεί ο Δρ Λουίτζι Ναλντι επικεφαλής της Ιταλικής Ομάδας Επιδημιολογικής Έρευνας στην Δερματολογία στο Μπέργκαμο.
Μάλιστα, οι γυναίκες εμφανίζουν ακμή κατά την ενήλικη ζωή, συχνότερα από τους άνδρες. Και αυτό αποδίδεται στις ορμονικές αλλαγές ή ανισορροπίες στον οργανισμό τους, χωρίς να είναι απολύτως ξεκάθαρο γιατί συνεχίζουν να έχουν ακμή, ενώ άλλες όχι.
Οι επιστήμονες θέλησαν να απαντήσουν στο εν λόγω ερώτημα εντοπίζοντας γυναίκες που είχαν αποταθεί σε δερματολογικές κλινικές 12 ιταλικών πόλεων. Συνολικά, 248 είχαν διαγνωστεί με ακμή και 270 με άλλες δερματικές παθήσεις (ομάδα ελέγχου).
Οι ερευνητές εστίασαν σε συγκεκριμένους παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορεί να σχετίζονταν με τον κίνδυνο εκδήλωσης ακμής.
Οι γυναίκες που έτρωγαν φρούτα και λαχανικά, ή φρέσκα ψάρια λιγότερες από τέσσερις ημέρες την εβδομάδα είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να έχουν ακμή, συγκριτικά με εκείνες που έτρωγαν συχνότερα τα εν λόγω τρόφιμα.
Δεν είναι ξεκάθαρο αν τα φρούτα και λαχανικά ειδικά αποτρέπουν τηνεπανεμφάνιση της ακμής. Ωστόσο, οι γυναίκες με λιγότερο υγιεινή διατροφή ίσως τρώνε τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Πάντως, η μελέτη δεν εντόπισε σχέση μεταξύ γαλακτοκομικών και ακμής. Αυτό ενδεχομένως να επιβεβαιώσει παλαιότερες θεωρίες σύμφωνα με τις οποίες οι διατροφικές επιρροές μπορεί να είναι διαφορετικές ανά ηλικιακή ομάδα.
Εκτός, από τη διατροφή τα επίπεδα στρες φάνηκαν να επηρεάζουν την πιθανότητα επανεμφάνισης ακμής. Οι γυναίκες που ανέφεραν υψηλά ή πολύ υψηλά επίπεδα ακμής είχαν τριπλάσιο κίνδυνο ακμής, συγκριτικά με όσες ήταν λιγότερο αγχωμένες.
Ο κίνδυνος ήταν επίσης αυξημένος για όσες είχαν γονείς ή αδέρφια με πρόβλημα ενήλικης ακμής. Το ίδιο ίσχυε και για τις γυναίκες που δεν είχαν κυοφορήσει ποτέ ή είχαν υπερτρίχωση. Αυτό το τελευταίο μπορεί να σχετίζεται με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
Να σημειωθεί ότι στο δείγμα είχαν συμπεριληφθεί και γυναίκες με διάγνωση συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών ή άλλες διαταραχές που σχετίζονται με αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης.
Μαίρη Μπιμπή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου