Γιορτινά γλυκά "ψωμιά" από την Ιταλία: Panforte
Υλικά
150 γρ. μέλι
150 γρ. ψιλή
ζάχαρη
100 γρ. αμύγδαλα,
ασπρισμένα
100 γρ.
φουντούκια, ασπρισμένα
50 γρ. καρύδια,
ασπρισμένα
100 γρ. κόντιτα
κολοκύθας (αν καταφέρετε να βρείτε έτοιμα ή στην ανάγκη κάποιο καραμελωμένο
φρούτο)
100 γρ. κόντιτα
κίτρου
100 γρ. κόντιτα
πορτοκαλιού
80 γρ. αλεύρι
1 κ. σ. πικρό
κακάο
κανέλλα, σε σκόνη
βανίλια (τα
σποράκια από 1 λουβί)
μοσχοκάρυδο, σε
σκόνη
γαρύφαλλο, σε
σκόνη
ζάχαρη άχνη
Παρασκευή
Βάζουμε σε ένα τηγάνι, σε χαμηλή θερμοκρασία, το μέλι και τη ζάχαρη κι ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσουν. Απομακρύνουμε το μείγμα από τη φωτιά, όταν ρίξουμε μια σταγόνα από αυτό σε ένα μπολάκι με κρύο νερό κι αμέσως σχηματιστεί μια μικρή, απαλή μπαλίτσα καραμέλας. Κοπανάμε για λίγο τα αμύγδαλα, τα φουντούκια και τα καρύδια στο γουδί και τα αναμειγνύουμε με το σιρόπι που ετοιμάσαμε. Προσθέτουμε το κακάο, κοσκινίζοντας το πάνω από το μείγμα και τέλος ρίχνουμε τα μπαχαρικά και 60 γρ. από το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά για να δέσει το μείγμα. Προσθέτουμε τα φρούτα και τα κόντιτα. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στον πάτο μιας στρογγυλής φόρμας, με διάμετρο 22 εκ. ρίχνουμε το μείγμα, το ισιώνουμε με μια σπάτουλα και το πασπαλίζουμε με μια σκόνη που ετοιμάζουμε ανακατεύοντας 1 κουταλάκι κανέλα, με 1 κουταλιά αλεύρι και 2 κουταλιές ζάχαρη άχνη. Τοποθετούμε τη φόρμα σε προθερμασμένο, στους 160 °C, φούρνο και ψήνουμε το πανφόρτε για 30 περίπου λεπτά. Το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει καλά, αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί και το πασπαλίζουμε με άχνη.
Θάλεια Τσιχλάκη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου