Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Η ιταλική μόδα στο Εθνικό Μουσείο Villa Pisani της Βενετίας

Η ιταλική μόδα στο Εθνικό Μουσείο Villa Pisani της Βενετίας - Κεντρική Εικόνα


Tο μεγαλείο της μόδας υψηλής ραπτικής, αλλά και η εξέλιξή της στη διάρκεια ενός αιώνα, το στυλ ντυσίματος των Ιταλών παρουσιάζονται σε έκθεση που φιλοξενείται στους χώρους του Εθνικού Μουσείου Villa Pisani στην κοινότητα Στρα, στη Βενετία της Ιταλίας.
Η συλλογή αποτελείται από 300 αυθεντικές, κυρίως ασπρόμαυρες φωτογραφίες, οι οποίες συνθέτουν ένα ταξίδι στην ιστορία της ένδυσης, στον τρόπο ντυσίματος, σε αρμονία με τη φαντασία και με τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία.
Υπό τον τίτλο «Οι Ιταλοί και η μόδα. 1860 - 1960», η σημαντική έκθεση (που παρουσιάζεται από τη Διεύθυνση Μουσείων του Βένετο) οργανώθηκε από την εταιρεία Munus που διαχειρίζεται μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, υπό την αιγίδα της κοινότητας της Στρα, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.
Επιμελητής είναι ο Αλμπέρτο Μανοντόρι Σαγκρέντο, ο οποίος επέλεξε φωτογραφίες με στόχο - χωρίς να παραβλέπει τη λάμψη της μόδας υψηλής ραπτικής - να απεικονίσει και την καθημερινή μόδα, των διασημοτήτων και των απλών ανθρώπων, αντρών, γυναικών και παιδιών που συνωστίζονται στους δρόμους και τις πλατείες, στα γραφεία και τους δημόσιους κήπους.
Από τη ρεντιγκότα (κομψό αντρικό παλτό) έως το σακάκι, από τους κορσέδες έως τα γυναικεία κοστούμια η έκθεση είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, με το οποίο ανακαλύπτονται οι διαφορετικές πτυχές της μόδας, παλαιάς και πιο σύγχρονης, μέσα από οικογενειακές, προσωπικές και κοινωνικές ιστορίες.
Είναι μία μαρτυρία για την αισθητική, αλλά και την ηθική και την πολιτική των χρόνων ανάμεσα σε δύο Παγκόσμιους Πολέμους και μίας δικτατορίας μέχρι την άνοδο της δημοκρατίας.
Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες του 19ου αιώνα τα ενδύματα της εποχής χαρακτηρίζονται από αυστηρότητα. Ιδιαίτερη σημασία έχουν τα περίτεχνα χτενίσματα για τις γυναίκες και τα πυκνά και μακριά μουστάκια για τους άνδρες.
Οι γυναίκες ακολουθούσαν το στυλ της πριγκίπισσας Σίσσυ της Αυστρίας και οι άνδρες του Βίκτωρος Εμμανουήλ Β’, βασιλιά του Πεδεμοντίου, της Σαβοΐας και της Σαρδηνίας ή του Ουμβέρτο Α’ της Ιταλίας.
Στην έκθεση που καταγράφει τις αλλαγές στον τρόπο ντυσίματος των Ιταλών και την εξέλιξη της μόδας made in Italy έως το 1960 περιλαμβάνονται και φωτογραφίες αστέρων του σινεμά, όπως των Τάιρον Πάουερ, Αμεντέο Ατζάρι, Αλίντα Βάλι και Ροσάνο Μπράτζι.
Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 8 Απριλίου και θα φιλοξενηθεί στο Εθνικό Μουσείο Villa Pisani έως την 1η Νοεμβρίου 2017.

http://www.koolnews.gr/photo-day/i-italiki-moda-sto-ethniko-moyseio-villa-pisani-tis-venetias


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου