Σάββατο 2 Μαρτίου 2019

Επιστρέφουν τα Λατινικά στην Γ’ Λυκείου

Λατινικά στην Γ' Λυκείου


Επιστρέφουν τα Λατινικά στην Γ’ Λυκείου, δεν θα είναι, όμως, ένα μάθημα προς εξέταση στις Πανελλαδικές. Ποια γλώσσα σχεδιάζουν να βάλουν στα σχολεία;


Επιστρέφουν Λατινικά στην Γ’ Λυκείου ως μάθημα επιλογής, η εξέταση θα αφορά μόνο το απολυτήριο και δεν θα εξετάζεται στις Πανελλαδικές.
Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, είχε καταργήσει τα Λατινικά, ωστόσο όπως φαίνεται αυτά επανέρχονται στα Λύκεια μόνο ως μάθημα επιλογής.
Παράλληλα, όπως φαίνεται και σύμφωνα με δηλώσεις της υφυπουργού κ. Τζούφη, το μάθημα των Ιταλικών και του ιταλικού πολιτισμού θα μπουν στα σχολεία.
Να σημειώσουμε πως η υφυπουργός Παιδείας Μ.Τζόυφη μιλώντας σε εκδήλωση του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών στάθηκε θετικά στην άμεση Σύναψη Χάρτας Συνεργασίας με το ιταλικό υπουργείο Παιδείας.
«Με δεδομένες τις δυνατότητες που εμφανώς προκύπτουν για την εισαγωγή μαθημάτων γλώσσας και πολιτισμού στο σχολικό ωράριο, τη σύνδεση των πανεπιστημιακών εδρών με το Λύκειο και την παρουσία μαθημάτων ελληνικής γλώσσας τα οποία έχουν ήδη υλοποιηθεί στις περιοχές της Βενετίας και της Ρώμης», η κ. Τζούφη στάθηκε θετικά στην άμεση Σύναψη Χάρτας Συνεργασίας με το ιταλικό Υπουργείο Παιδείας.
Έτσι, φαίνεται πως υπάρχει σχέδιο να μπουν τα Ιταλικά στα Λύκεια. Στα μαθήματα επιλογής της Γ’ Λυκείου μπαίνουν τα Λατινικά στο νέο εξεταστικό σύστημα που αναμένεται να έχει ανακοινωθεί μέχρι τον επόμενο μήνα.
Ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας, δήλωσε πως το μάθημα των Λατινικών επιστρέφει και οι μαθητές θα εξετάζονται για να πάρουν το απολυτήριό τους. Πολλοί ερμηνεύουν αυτήν την αλλαγή στη θέση του κ. Γαβρόγλου, ως μια κίνηση να ηρεμήσει λίγο τα πνεύματα με τους φιλόλογους καθώς η Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων έχει αντιδράσει από την πρώτη στιγμή κάνοντας λόγο για προσπάθεια εκμηδενισμού της κλασικής παιδείας με την κατάργηση της μετάφρασης του γνωστού, αλλά και τις μειωμένες ώρες διδασκαλίας των Αρχαίων .
Η Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων διαμαρτύρεται περίπου έναν χρόνο τώρα για τη συνεχιζόμενη, «συστηματική υποβάθμιση έως και εκμηδένιση» της Κλασσικής Παιδείας στους δύο βασικούς πυλώνες της, τα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά.
https://ipop.gr/eidisis/epistrefoyn-ta-latinika-stin-g-lykeioy/?fbclid=IwAR0w9tKnjNwc9I0OvDHPtfjghbrM4mKc8cZFBjldzKY2GVKBrPwgU0eqROs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου