Ο Δήμος Ηρακλείου παρουσίασε το νέο και ιδιαίτερα φιλόδοξο έργο του με τίτλο «Ηράκλειο, εφαρμογή ηλεκτρονικής περιήγησης στην παλιά πόλη και τα αξιοθέατα του Ηρακλείου, για «έξυπνες» φορητές συσκευές (tablet, android, iOS). Με λίγα λόγια, ο δήμος Ηρακλείου μπαίνει πιο δυναμικά στην ψηφιακή εποχή και παίρνει από το χεράκι τον ανυποψίαστο τουρίστα ο οποίος στέκεται αμήχανος μπροστά στο χάος της πόλης, ψάχνοντας να βρει τι είναι αυτό που αξίζει να δει εδώ όπου τον ξέβρασε το κρουαζιερόπλοιο!
κάθε βήμα… ένα ταξίδι στην Ιστορία». Πρόκειται για μια
Το έργο περιλαμβάνει τρεις άξονες: ο πρώτος είναι ένας σύγχρονοςηλεκτρονικός οδηγός πόλης με όλα τα αξιοθέατα, με φωτογραφικό υλικό και ακουστική ξενάγηση καθώς και έξτρα πληροφορίες όπως εκδηλώσεις, προσωπικότητες, παράδοση κ.ά. για να αποκτήσει ο επισκέπτης μια πιο σφαιρική εικόνα. Ο δεύτερος άξονας είναι ένα εκπαιδευτικό παιχνίδιμέσα από το οποίο οι μαθητές μαθαίνουν την πόλη, παίζοντας. Και ο τρίτος (και εντυπωσιακότερος) είναι μια πρότυπη εφαρμογή όπου μέσα από τρισδιάστατες αναπαραστάσεις παρουσιάζεται η ενετική Κάντια (δηλαδή το ενετικό Ηράκλειο), όπως ήταν λίγο πριν την κατάληψή της από τους Οθωμανούς. Και ναι, είναι τόσο καλό όσο ακούγεται! Η ιδέα είναι ότι περιφερόμενος στους δρόμους της παλιάς πόλης με το tablet (ή το smartphone) ανά χείρας βλέπεις - GPS θέλοντος και 3g επιτρέποντος - το ενετικό Ηράκλειο να παίρνει μπροστά σου σάρκα και οστά, χαμένα μνημεία να ξαναζωντανεύουν, και τέλος πάντων από τον 21ο , έτσι απλά, να μεταφέρεσαι στα μέσα του 16ου αιώνα! Φυσικά για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάστηκε πολλή δουλειά από ανθρώπους διαφόρων ειδικοτήτων, αρκετή έρευνα, ιστορική τεκμηρίωση και μάλλον αρκετή φαντασία καθώς για κάποια χαμένα μνημεία όπως πχ το Παλάτι του Αρχιστράτηγου (βρισκόταν στη θέση του σημερινού Πάρκου Θεοτοκόπουλου) οι πληροφορίες ήταν ελάχιστες.
Ο Δήμος Ηρακλείου θα διαθέτει κάποια tablet στους επισκέπτες που θέλουν να περιηγηθούν αλλά δεν διαθέτουν δική τους συσκευή (με εγγύηση την ταυτότητα ή το διαβατήριο τους βέβαια), οι υπόλοιποι θα μπορούμε να κατεβάσουμε την εφαρμογή σύντομα από την επίσημηιστοσελίδα του Δήμου. Προς το παρόν το έργο είναι στην τελική φάση της παράδοσης, οπότε μόλις ολοκληρωθούν και τα τελευταία διαδικαστικά, θα μπορούμε να ξεχυθούμε στους δρόμους της αλλοτινής μεγαλόπρεπης Κάντιας και να αναζητήσουμε την πύλη Βολτόνε, τις Τρεις Καμάρες, τηνΑρμερία και πολλά άλλα (αδικο)χαμένα μνημεία της πόλης μας! Ευχόμαστε βέβαια εκτός από τη ψηφιακή εμπειρία και περιήγηση σύντομα να γίνει εφικτή και η «κανονική» περιήγηση και τα εναπομείναντα μνημεία του Ηρακλείου που μένουν κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού, να ανοίξουν ξανά στο κοινό.
http://cretazine.com/heraklion/city-life/other-city-life/item/2236-irakleio-kathe-vima-taksidi-stin-istoria-app
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου