Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Ιταλία: Ο δήμαρχος της Νάπολι λέει "OΧΙ" - Κινητοποιήσεις ήδη σε 40 πόλεις

Ανταπόκριση από τη Ρώμη
Του Αργύρη Παναγόπουλου
"Η Νάπολη με την Ελλάδα. Η Ευρώπη οικοδομείται με τους λαούς της", έγραφε το μεγάλο πανό που αναρτήθηκε στο δημαρχείο της Νάπολης, το ιστορικό Παλάτσο Σαν Τζιάκομο, ενώ ο πρώτος πολίτης της μεγάλης ιταλικής πόλης Λουίτζι ντε Ματζίστρις υπογράμμισε ανάμεσα στους χίλιους περίπου διαδηλωτές ότι "πρόκειται για μια μάχη αλληλεγγύης".

"Η Ευρώπη που θέλουμε είναι αυτή των δικαιωμάτων, όχι αυτή που πνίγει τους λαούς διαμέσου της εξουσίας του χρηματοοικονομικού τομέα. Η ιταλική κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να κάνει περισσότερα, ακόμη και συμβολικές χειρονομίες, ίσως διαγράφοντας ένα χρέος. Πρέπει να αποδείξουμε ότι αποτελούμε ολοκληρωτικά τμήμα της Νοτίου Ευρώπης. Μπροστά στις δυσκολίες άλλων λαών δεν πρέπει να οικοδομήσουμε τοίχους ή να επαναπροωθούμε [ μετανάστες], αλλά να δίνουμε το χέρι μας, για την Ελλάδα όπως και για τους άλλους λαούς. Αυτή είναι η Ιταλία που μας αρέσει και αυτή είναι η Νάπολη που θέλουμε να οικοδομήσουμε", συμπλήρωσε ο δήμαρχος της Νάπολης ντε Ματζίστρις, ενώ ανακοίνωσε επίσης ότι σύντομα θα επιστρέψει στις τοπωνυμίες των οδών της πόλης η "Οδός των Ελλήνων", που είχε καταργηθεί τη δεκαετία του ΄20.
Τη διοργάνωση της χθεσινής πρωτοβουλίας έξω από το δημαρχείο της πόλης οργάνωσε η ελληνική κοινότητα της πόλης και συμμετείχαν πάρα πολλοί προοδευτικοί και δημοκρατικοί Ιταλοί, κινήματα και κόμματα της αριστεράς, ενώ σήμερα θα πραγματοποιηθεί μεγάλη εκδήλωση που διοργανώνουν ιταλικοί σύλλογοι και κινήματα στη μεγάλη πρώην ψυχιατρική φυλακή στο κέντρο της Νάπολη.

Στην Ιταλία έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής περίπου 40 κινητοποιήσεις στήριξης του ελληνικού λαού και του "ΌΧΙ", ενώ μέχρι τη Παρασκευή αναμένεται να ξεπεράσουν τις 70 με άξονα τη διαδήλωση και λαμπαδηφορία που θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο της Ρώμης τη Παρασκευή το απόγευμα και μεγάλη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την ίδια ώρα και ημέρα σε κεντρικό σημείο των καναλιών του Μιλάνο. Τις κινητοποιήσεις στήριξης του ελληνικού λαού και της κυβέρνησής του εναντίον των εκβιασμών και των τελεσιγράφων στηρίζει η πρωτοβουλία "Αλλάζει η Ελλάδα - Αλλάζει η Ευρώπη", με τη συμμετοχή της ακούραστης Λουτσιάνα Καστελίνα, του Μόνι Οβάντια και άλλων διανοουμένων και προσωπικοτήτων και οι επιτροπές της "Άλλης Ευρώπης".
Το δημοψήφισμα στην Ελλάδα οδήγησε σε οξύτατη αντιπαράθεση τις ιταλικές πολιτικές δυνάμεις και κυρίως μετά την ωμή παρέμβαση του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι να συνταχθεί ευθέως με τη γερμανική κυβέρνηση και τους πιστωτές της Ελλάδας καλώντας υπέρ του "Ναι".
Η ιταλική αριστερά στο σύνολό της αντέδρασε άμεσα καταγγέλλοντας την ανάμειξη του Ρέντσι στα εσωτερικά της Ελλάδας, συμμετέχοντας στην εκστρατεία εκβιασμού των Ελλήνων πολιτών, και την πλήρη απουσία του από την ευρωπαϊκή πολιτική. Η παρέμβαση του Ρέντσι οδήγησε πολλους Ιταλούς να στηρίξουν το "ΟΧΙ".
Στην Αθήνα σχεδιάζουν να βρεθούν για το δημοψήφισμα οι Πίπο Τσιβάτι και Στέφανο Φασίνα, που αποχώρησαν πρόσφατα από το Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντσι. Η Αριστερά Οικολογία Ελευθερία σχεδιάσει την επίσκεψη κλιμακίου βουλευτών του κόμματος στην Αθήνα με επικεφαλής το συντονιστή του κόμματος Νικόλα Φρατοϊάνι, η Κομμουνιστική Επανίδρυση την επίσκεψη κλιμακίου με επικεφαλής το γραμματέα της Πάολο Φερέρο και "Η Άλλη Ευρώπη με το Τσίπρα" την επίσκεψη κλιμακίου με επικεφαλής τους ευρωβουλευτές της Ελεονόρα Φορέντζα και ΚούρτσιοΜαλτέζε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου