Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

«Κίτρινη κάρτα» σε Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία και Λιθουανία

Προειδοποίηση προς την Ιταλία, την Ισπανία, την Αυστρία και τη Λιθουανία να μην παραβιάσουν τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες απηύθυναν τη Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, υιοθετώντας την αξιολόγηση που εξέδωσε η Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα.

Κάθε χρόνο οι κυβερνήσεις των μελών της Ευρωζώνης στέλνουν το προσχέδιο του προϋπολογισμού τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία το ελέγχει ώστε να διαπιστώσει ότι είναι σύμφωνο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί περιορισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος και του χρέους. Στη συνέχεια η Επιτροπή αξιολογεί κατά πόσο κάθε προσχέδιο είναι σύμφωνο με τους κανόνες της Ε.Ε. και λέει ποια είναι η συνολική δημοσιονομική στάση για την Ευρωζώνη. Φέτος η Κομισιόν έκρινε ότι υπάρχει κίνδυνος να παραβιάσουν τους κανόνες οι Ιταλία, Λιθουανία και Ισπανία και ότι η Γαλλία θα αποτύχει να καλύψει κάποιους από τους στόχους που της είχαν θέσει οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. «Αναγνωρίζουμε ότι για έναν αριθμό χωρών τίθεται εν αμφιβόλω η συμμόρφωση με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης», αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup. Το ονομαστικό δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας είναι εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου, ωστόσο αντιμετωπίζει πρόβλημα διότι θα πρέπει να ισοσκελίσει τα δημόσια οικονομικά της και σε διαρθρωτικούς όρους. Ωστόσο ο ιταλικός προϋπολογισμός, αντί να προβλέπει μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος, προβλέπει αύξησή του το 2016. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκτιμήσει ξανά την κατάσταση της Ιταλίας την άνοιξη, οπότε και θα πρέπει να αποφασίσει αν θα πρέπει να παραχωρήσει στη Ρώμη μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο, όπως έχει ζητήσει η ιταλική κυβέρνηση. Η Ισπανία βρίσκεται στο επίκεντρο διότι είναι πιθανό να εμφανίσει αύξηση του διαρθρωτικού ελλείμματος ενώ δεν θα πετύχει ούτε το ονομαστικό έλλειμμα, σύμφωνα με την Κομισιόν. Ωστόσο το πιθανότερο είναι ότι η Κομισιόν θα περιμένει τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στην Ισπανία και την αποστολή νέου προσχεδίου προϋπολογισμού από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει προτού πάρει μέτρα. «Εναπόκειται στη νέα κυβέρνηση, η οποία θα πάρει νέα μέτρα όπου χρειάζεται, ώστε να διασφαλίσει ότι ο νέος προϋπολογισμός θα είναι σύμφωνος» προς τους ευρωπαϊκούς κανόνες, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Αυστρία και Λιθουανία θα πρέπει να μειώσουν ταχύτερα το διαρθρωτικό δημοσιονομικό έλλειμμα ώστε να είναι εντάξει με τους κανόνες.

Η περίπτωση της Γαλλίας είναι πιο περίπλοκη διότι η χώρα βρίσκεται ήδη στη λεγόμενη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται η λήψη και πειθαρχικών μέτρων. Στην περίπτωση που η γαλλική κυβέρνηση χάσει για πολύ τους στόχους μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος που έχουν ορίσει οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε., τότε θα μπορούσε να επιβληθεί ακόμη και πρόστιμο. Ομως δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις. Ο λόγος είναι ότι, σε αντίθεση με όσα συνέβαιναν κατά τη διάρκεια της κρίσης δημοσίου χρέους, οπότε και η Επιτροπή είχε επικεντρώσει την προσοχή της στο διαρθρωτικό έλλειμμα για τον υπολογισμό του οποίου εξαιρούνται οι επιπτώσεις του οικονομικού κύκλου και τα εφάπαξ μέτρα, τώρα η έμφαση δίνεται και πάλι στο ονομαστικό χρέος. «Σύμφωνα με την αξιολόγησή μας η Γαλλία αναμένεται να πετύχει τους ονομαστικούς στόχους τόσο φέτος όσο και του χρόνου. Η πρακτική που ακολουθούμε είναι ότι εφόσον μια χώρα πετυχαίνει τους ονομαστικούς στόχους, δεν υπάρχει λόγος να εντείνουμε τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος», είπε ο κ. Ντομπρόβσκις. Επανέλαβε ότι η Γαλλία αναμένεται να αποτύχει στο να εφαρμόσει πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ορίσει οι υπουργοί της Ε.Ε. Την περασμένη εβδομάδα ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε ότι η χώρα του θα υπερβεί τον στόχο τόσο για το ονομαστικό όσο και για το διαρθρωτικό έλλειμμα εξαιτίας της αύξησης των αμυντικών δαπανών μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Παρ’ όλα αυτά, τη Δευτέρα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δήλωσε ότι θα πετύχει τους στόχους που έχει ορίσει η Ενωση. Η Γαλλία σκοπεύει να αυξήσει το έλλειμμα του 2016 κατά 600 εκατ. ευρώ ώστε να ενισχύσει τις δαπάνες για ασφάλεια. Η εν λόγω αύξηση χαρακτηρίστηκε «διαχειρίσιμη» από τον κ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος εκτίμησε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος εκτροχιασμού της Γαλλίας.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου