Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019

Σε 10": Γιατί το ποίημα του Δάντη ονομάστηκε "Θεία Κωμωδία";

Σε 10": Γιατί το ποίημα του Δάντη ονομάστηκε "Θεία Κωμωδία";

H «Θεία Κωμωδία» (γράφτηκε στο διάστημα 1308-1321), το επικό ποίημα του Ιταλού ποιητή Δάντη Αλιγκέρι, θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. 

Γράφει: Mentality 10 Team

Η περιγραφή του ταξιδιού του ποιητή στον «κάτω κόσμο», ήταν μια αλληγορική αναπαράσταση της πολιτικής κατάστασης που επικρατούσε στην περιοχή της Ιταλίας, με τις έριδες ανάμεσα στην εκκλησία και την αριστοκρατία. Ο αρχικός τίτλος του έργου ήταν «Κωμωδία» (Commedia). Ο ποιητής διάλεξε αυτό τον τίτλο, αφενός για να δείξει τον σατυρικό χαρακτήρα του έργου του, και αφετέρου, γιατί με την κυριολεκτική σημασία του όρου, η «κωμωδία» είναι το είδος αυτό του θεάτρου που περιγράφει μια ιστορία που ξεκινά άσχημα αλλά έχει αίσιο τέλος. Αυτό συμβαίνει και στο έργο του Δάντη, όπου μετά την περιήγηση στην κόλαση, το ταξίδι τελειώνει στον παράδεισο. Το ποίημα αποτελείται από 14.233 στίχους και γράφτηκε την εποχή που ο Δάντης βρισκόταν στην εξορία. Η λέξη «Θεία», προστέθηκε αργότερα από τον ποιητή και φανατικό οπαδό του Δάντη Τζιοβάνι Μποκκάτσιο, ο οποίος ήθελε να τονίσει τη σπουδαιότητα του ποιήματος.

*Η στήλη σε "10 δευτερόλεπτα" μας δίνει τη δυνατότητα να μάθουμε κάτι στα γρήγορα ή να μας δώσει μία αφορμή να το ψάξουμε καλύτερα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου