Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

Ιταλία 10 Φεβρουαρίου: Ημέρα μνήμης για τους μάρτυρες που έπεσαν στις καταβόθρες από τους παρτιζάνους του Τίτο

Ιταλία 10 Φεβρουαρίου: Ημέρα μνήμης για τους μάρτυρες που έπεσαν στις καταβόθρες από τους παρτιζάνους του Τίτο

Του Francesco De Palo από τη Ρώμη
Twitter@FDePalo
Πριν από 75 χρόνια, χιλιάδες Ιταλοί από την Ίστρια και τη Ριέκα σφαγιάστηκαν από τους στρατιωτικούς του Τίτο που «χτύπησαν» με αυτόν τον τρόπο την Ιταλία σε αυτά τα δύσκολα χρόνια.
Από το 2004, με νόμο του Ιταλικού κράτους  ο οποίος προωθήθηκε από τον  Roberto Menia, γιορτάζεται  στις 10 Φεβρουαρίου η «Ημέρα Μνήμης». Ο σκοπός είναι να αποδοθεί τελικά δικαιοσύνη στους χιλιάδες εξόριστους.
Μέχρι τώρα δεν υπάρχει κανείς ζωντανός ανάμεσα σε εκείνους που υπέφεραν από την «τυφλή» βία στις καταβόθρες, με το φορτία των νεκρών χωρίς καν σταυρό. Και λίγοι  είναι εκείνοι που τα επόμενα χρόνια κράτησαν ζωντανή τη μνήμη μιας βιβλικής εξόδου 350.000 ανθρώπων.
Αυτοί είναι οι εξόριστοι που μοιράστηκαν σε 117 στρατόπεδα προσφύγων στην Ιταλία, από το Trieste έως το Termini Imerse, από την Altamura στην Laterina και στη συνέχεια κατέληξαν ίσως σε απομακρυσμένες περιοχές της Αμερικής ή ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές της Αυστραλίας. Σήμερα εναπόκειται στα παιδιά τους να κρατήσουν αυτή τη μνήμη ζωντανή και να αποκαταστήσουν τη μνήμη αυτής της απίστευτης ιταλικής τραγωδίας.
Πέρα από την Αδριατική, οι πέτρες, οι αρένες και τα λιοντάρια του Αγίου Μάρκου παραμένουν για να μαρτυρούν το αρχαίο ιταλικό πνεύμα, αλλά  και την μεγάλη αυτή εθνική τραγωδία.
Σήμερα, η Ιταλία είναι συμφιλιωμένη και αναγνωρίζει την αξία της μεγάλης αυτής δοκιμασίας που οι «Δαλματικοί – Ιουλιανοί» πέρασαν.
Με το βιβλίο «10 Φεβρουαρίου, από τις καταβόθρες στην έξοδο» ο Ρομπέρτο Μένια ήθελε να προσφέρει τελικά μια αφήγηση σε αυτούς που ζήτησαν μόνο το δικαίωμα να είναι Ιταλοί. Όμως, οι «καταβόθρες»  είναι μια τραγωδία για πάρα πολλά χρόνια «κρυμμένη», με υποκρισία και ιδεολογικό φανατισμό. Πάντως το συγκεκριμένο βιβλίο έχει στόχο να «πει» στους νέους για μια τραγωδία που έχει παραμείνει «ζωντανή στη μνήμη» για πάρα πολλά χρόνια.
Αλλά ο κίνδυνος είναι άλλος: ονομάζεται «άρνηση του Ολοκαυτώματος»  και ενώνει μεταξύ άλλων και  τους Εβραίους, τους Αρμένιους, τους Έλληνες του Πόντου, τους Κύπριους. Πολλές χιλιάδες σελίδες, μαρτυρίες και έγγραφα στον κόσμο υπάρχουν για εκείνους  που εξακολουθούν να αμφιβάλλουν για το Ολοκαύτωμα, τις σφαγές της Ριέκα, τη βία στη Σμύρνη, την τραγωδία της Μικρής Ασίας και την οθωμανική βαρβαρότητα εναντίον των Ελλήνων και των Κυπρίων. Μόνο ένα πράγμα μπορεί να γίνει κατά της «άρνησης»: να εξαπλωθεί η αλήθεια της ιστορίας. Γιατί δεν υπάρχουν νεκροί  πρώτης και δεύτερης κατηγορίας.
https://www.zougla.gr/kosmos/article/italia-10-fevrouariou-imera-mnimis-gia-tous-martires-pou-epesan-stis-katavo8res-apo-tous-partizanous-tou-tito

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου