Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

Η φτωχική, αλλά εμπνευσμένη μακαρονάδα της cucina povera

Αποτέλεσμα εικόνας για Η φτωχική, αλλά εμπνευσμένη μακαρονάδα της cucina povera

Πρέπει να είναι από τις πιο φτωχικές μακαρονάδες που επινόησαν οι νοικοκυρές της Νότιας Ιταλίας, στα μεταπολεμικά χρόνια της φτώχειας.

Μπαγιάτικο ψωμί, σκόρδο και μυρωδικά ανακατεύονταν με το σπαγγέτι για να φτιάξουν μια εμπνευσμένη μακαρονάδα. Όταν υπήρχε και λίγη παρμεζάνα, τότε η γεύση απογειωνόταν… Σπαγγέτι με τραγανά ψίχουλα (pangrattato) Για 2 άτομα 2 χοντρές φέτες μπαγιάτικο χωριάτικο ψωμί 1-2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες 2 κουταλιές λάδι 1 κουταλιά ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό 2 κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα Μισή καυτερή πιπερίτσα ψιλοκομμένη (προαιρετική) αλάτι για το νερό των ζυμαρικών ½ πακέτο σπαγγέτι Κόβω την κόρα από το ψωμί και το βάζω στο μούλτι να τριφτεί σε ψίχουλα. Τα βάζω σε ένα μπολ, προσθέτω το λιωμένο σκόρδο και τις δυο κουταλιές λάδι και ανακατεύω καλά. Βάζω ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και μόλις κάψει καλά, αδειάζω τα ψίχουλα, χαμηλώνω τη φωτιά σε μέτρια και ανακατεύω συνεχώς, μέχρι να ψηθούν τα ψίχουλα και γίνουν τραγανά –προσοχή μην αρπάξουν, θα πικρίσουν.
Μόλις γίνουν τα αδειάζω αμέσως σε μια λαδόκολλα για να σταματήσουν να ψήνονται και να κρυώσουν. Πασπαλίζω με την τριμμένη παρμεζάνα, τον ψιλοκομμένο βασιλικό και την καυτερή πιπεριά και ανακατεύω. Βράζω τα σπαγγέτι (προτιμώ τα ολικής άλεσης) σε άφθονο αλατισμένο νερό και μόλις τα σουρώσω, τα βάζω σε πιατέλα, πασπαλίζω με τα μισά τραγανά ψίχουλα, ανακατεύω και απλώνω από πάνω τα υπόλοιπα.
Διαβάστε περισσότερα στο TheCaller.gr
Διαβάστε περισσότερα στο TheCaller.gr


https://thecaller.gr/syntages/i-ftochiki-alla-empneysmeni-makaronada-tis-cucina-povera/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου