Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Τετάρτη 25 Μαρτίου στο Action 24 (ώρα: 21.00) : Aldo Moro (Buongiorno notte)



Ιταλική ταινία, η Καλημέρα νύχτα του Μάρκο Μπελόκιο γύρω από την απαγωγή και δολοφονία του Αλντο Μόρο από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες το 1978, γοήτευσε τη Μόστρα μετά τους Ονειροπαρμένους του Μπ.Μπερτολούτσι και τα Κρατικά Μυστικά του Π.Μπενβενούτι.


https://action24.gr/movies/aldo-moro/


Η ταινία Buongiorno, Notte (παραγωγής 2003) βασίζεται στην αληθινή ιστορία της απαγωγής και της εκτέλεσης του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού Άλντο Μόρο, το 1978, από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες. Ήταν ο κύριος υποστηρικτής του λεγόμενου «ιστορικού συμβιβασμού» που οδήγησε στην πρώτη κυβέρνηση που υποστηριζόταν τόσο από τους Χριστιανοδημοκράτες όσο και από το Κομουνιστικό Κόμμα Ιταλίας, σε μια περίοδο οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης. Το πτώμα του Μόρο, σκήνωμα της αστικής ιταλικής δημοκρατίας, βρέθηκε στις 9 Μαϊου 1978, μέσα σε ένα αυτοκίνητο στο κέντρο της Ρώμης, πολύ κοντά στα γραφεία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Η ταινία εμπνέεται από αυτό το ιστορικό γεγονός που σημάδεψε το ιταλικό έθνος. Επικεντρώνεται στη σχέση του δεσμώτη Άλντο Μόρο με τους φύλακές του μέσα από τα μάτια της Κιάρα, της κοπέλας που έχει ανάλαβει τη φύλαξη του ιταλού πολιτικού.
Ανεπανάληπτη σκηνή στην ταινία το τραπέζι του γάμου και το Fischia il vento, παρτιζάνικο τραγούδι που βασίζεται στη ρωσική μελωδία της Κατιούσα....


http://skakistiko.blogspot.com/2009/08/buongiorno-notte.html

Μία νεαρή γυναίκα, η Κιάρα -την οποία υποδύεται η Μάγια Σάνσα- παρουσιάζεται με τον ένα από τους άλλους τρεις απαγωγείς προκειμένου να νοικιάσει ένα διαμέρισμα, προσποιούμενη ότι είναι παντρεμένη μαζί του. Μέσα από τις αντιδράσεις της σκιτσάρεται η όλη υπόθεση.
Με την επιμονή αρχικά των τρομοκρατών που μάταια πιστεύουν ότι η πράξη τους θα οδηγήσει σε επανάσταση του προλεταριάτου, ενώ στην πραγματικότητα ο λαός αντιμετωπίζει με φρίκη την απαγωγή, με τα όνειρα της Κιάρα για μια κομμουνιστική επανάσταση αντίστοιχη μ εκείνη της Ρωσίας και στη συνέχεια με τις αμφιβολίες και τους δισταγμούς της.
Ταυτόχρονα ο Μπελόκιο δεν αποφεύγει να υποδείξει την ευθύνη της ίδιας της ιταλικής κυβέρνησης των Χριστιανοδημοκρατών που μέσω του Πάπα αρνήθηκε να ανταλλάξει τον Μόρο με φυλακισμένα μέλη των Ερυθρών Ταξιαρχιών, προτιμώντας να δημιουργήσει ένα μάρτυρα για τους δικούς της πολιτικούς σκοπούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου