Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

«Ο Μεγάλος Πόλεμος» & Harper’s Bazaar την Κυριακή με «Το Βήμα»


 Ο 20ός αιώνας υπήρξε η εποχή των ακραίων πολέμων και των εφαρμοσμένων ιδεολογιών.
Μια χρονική περίοδος γεμάτη με συγκρούσεις τόσο τοπικές όσο και διεθνείς, επαναστάσεις, κοινωνικές αλλαγές και απίστευτες τεχνολογικές εξελίξεις. Είναι η εποχή των ολοκληρωτισμών και των εφαρμοσμένων ιδεολογιών στην πολιτική, αλλά και της εξαιρετικής επιστημονικής προόδου και των μεγάλων πολιτισμικών αλλαγών.
Οι τόμοι της σειράς θα είναι:
Αυτή την Κυριακή:
Ο Μεγάλος Πόλεμος
Συγγραφέας: MARIO ISNENGHI
Πρόσθετα κείμενα: Livio Vanzetto, Pietro Causarano.
Η τεράστια πληγή της Ευρώπης
Στον τόμο αυτό, ξεδιπλώνεται, αρχής γενομένης από τον Αύγουστο του 1914, η πρώτη μαζική σύρραξη της ιστορίας που σήμανε το τέλος μιας εποχής και την αρχή μιας άλλης, η οποία επιπροσθέτως σημάδεψε ανεξίτηλα τις συνειδήσεις των ανθρώπων. Το σύμβολο του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου, αυτού του «μακελειού», είναι ο απλός στρατιώτης που κλήθηκε να υπηρετήσει ένα καινοφανές μένος για την εκμηδένιση του αντιπάλου. Ομως ο Μεγάλος Πόλεμος είναι υπαρκτός και στο εσωτερικό μέτωπο, που για πρώτη φορά βλέπει να επιστρατεύονται οι γυναίκες στην πολεμική βιομηχανία και γνωρίζει την τεράστια χρήση της λογοκρισίας. Μια δυσοίωνη περίοδος, το προανάκρουσμα μιας κατάρρευσης: της ισορροπίας των φιλελεύθερων κοινωνιών.
Ο Μάριο Ισνένγκι δίδαξε δεκαπέντε χρόνια σε σχολεία και κατόπιν στα πανεπιστήμια της Πάντοβα, του Τορίνο και της Βενετίας. Είναι συγγραφέας, μεταξύ άλλων, των: «Ο μύθος του Μεγάλου Πολέμου» (1970), που το 2018 έφτασε την όγδοη έκδοση και «Ο Μεγάλος Πόλεμος 1914-1918», μαζί με τον Τζόρτζο Ροσά (2000). Το 2015 δημοσίευσε το «Προσχωρώντας στον πόλεμο» και το 2018, μαζί με τον Πάολο Ποτσάτο, τις συλλογές ιταλικών και αυστρογερμανικών κειμένων «Πέρα από το Καπορέττο», «Η μνήμη καθ’ οδόν», «Φωνές από τα δύο μέτωπα» και «Οι ηττημένοι του Βιττόριο Βένετο». Επιμελήθηκε τους τρεις τόμους του έργου «Οι τόποι της μνήμης», οι οποίοι μεταφράστηκαν και στα γαλλικά.
Τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσουν:
«Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος – Από τον πόλεμο-αστραπή στον ολοκληρωτικό πόλεμο»
Στον τόμο αυτό, αντιλαμβανόμαστε ότι ο σημερινός μας κόσμος έχει διαμορφωθεί, περισσότερο απ’ όσο φανταζόμαστε, από τις συνέπειες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτή η κοντινή τραγωδία, η οποία απλώθηκε σε όλο τον πλανήτη, επέφερε ανείπωτες απώλειες, ανθρώπινες και υλικές. Επιπλέον ενέπλεξε στη φονική της μηχανή τους απλούς ανθρώπους με τρόπο πρωτόφαντο ενώ η εξέλιξη της τεχνολογίας συνέπεσε με την εκτεταμένη χρήση των όπλων μαζικής καταστροφής. Η κληρονομία του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, εκτός των άλλων, είναι αυτή: έκτοτε κάθε σύγκρουση είναι διεθνοποιημένη.
«Ο Μουσολίνι και ο φασισμός – Η άνοδος στην εξουσία, το καθεστώς, το πολιτικό κληροδότημα»
Το βιβλίο μας μεταφέρει στην 29η Οκτωβρίου 1922, τότε που, ενόσω οι φασιστικές δυνάμεις παρήλαυναν στους δρόμους της Ρώμης, ο ιταλός βασιλιάς Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ΄ εμπιστεύτηκε τον Μπενίτο Μουσολίνι ώστε ο τελευταίος να σχηματίσει νέα κυβέρνηση στη χώρα. Αποδείχθηκε ότι, από την κρίση και το τέλος μιας εύθραυστης δημοκρατίας μέχρι τις αρχές του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, η μετάβαση ήταν σύντομη και απότομη, ενώ η κλιμάκωση της βίας συνεχής και φρικιαστική. Ο φασισμός, με τις διάφορες εκφάνσεις και αναβιώσεις του, δεν μας εγκατέλειψε ποτέ.
«Ο Χίτλερ και ο ναζισμός – Το ολοκληρωτικό κράτος, η μανία του πολέμου, η παρακμή».
Η νομιμοποιημένη κυριαρχία του Αδόλφου Χίτλερ και του Εθνικοσοσιαλισμού έχει τις απαρχές της στις 30 Ιανουαρίου του 1933, όταν ο τότε γερμανός πρόεδρος, ο γηραιός πρώσος στρατάρχης Πάουλ φον Χίντενμπουργκ, παρέδωσε τα ηνία της καγκελαρίας σε αυτόν που αργότερα ως «Φύρερ» θα αιματοκυλούσε τον κόσμο. Εδώ πια αναδεικνύεται σε όλο το τερατώδες εύρος του το ολοκληρωτικό κράτος, η δικτατορική ουσία του, η μολυσματική ιδεολογία του και τα απάνθρωπα μέσα του που οδήγησαν στην κτηνωδία του Ολοκαυτώματος. O ναζισμός είναι το μαύρο απόθεμα της Ιστορίας και, δυστυχώς, εξακολουθεί να μας επηρεάζει με τις απρόβλεπτες εκβλαστήσεις του στο δικό μας σύνθετο παρόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου