Έμμετρη κωμωδία του βενετοκρητικού φεουδάρχη Μαρκαντώνιου Φώσκολου που γράφτηκε στη διάρκεια της πολιορκίας του Κάστρου (Χάνδακα) από τους Τούρκους και διαδραματίζεται στην ίδια αυτή πόλη, την πρωτεύουσα της βενετοκρατούμενης Κρήτης.
Με μοτίβα και ήρωες ανάλογους με του Κατζούρμπου, τελειώνει κι αυτή με τον γάμο του ερωτευμένου ζευγαριού, αφού αποκαλύπτεται ότι ο νεαρός είναι ο χαμένος γιος του πλούσιου γιατρού Λούρα, ο οποίος επρόκειτο να παντρευτεί την κοπέλα. Το έργο συνοδεύεται από 4 ιντερμέδια με θέμα τον Τρωικό Πόλεμο.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ
Στον πρόλογο της κωμωδίας, στη σκηνή εμφανίζεται η προσωποποιημένη Τύχη, με μάτια κλειστά και ξανθά μαλλιά, μαδημένα στο πίσω μέρος του κεφαλιού, με φτερά και έναν τροχό στο χέρι. Συστήνεται στο κοινό και απαριθμεί τους τρόπους με τους οποίους φέρεται στους ανθρώπους ανάλογα με τον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά τους, σαν μια δύναμη ηθική, φέρνοντας παραδείγματα από έναν ωραιοποιημένο «χρυσό αιώνα». Γρήγορα, ωστόσο, συνειδητοποιεί ότι δεν έχει νόημα να αναφέρεται σε άλλες εποχές, εφόσον το κοινό έχει μπροστά του το ζωντανό παράδειγμα του Κάστρου (Χάνδακα), που ζει βέβαια την απειλή της τουρκικής κατάκτησης, αλλά έχει κατοίκους οι οποίοι με την προσωπική τους αξία και αρετή ανέβηκαν ψηλά. Έτσι, προχωρεί στο εγκώμιο της πόλης που διαβάζουμε στο απόσπασμα.
http://georgakas.lit.auth.gr/dimodis/index.php?option=com_chronoforms&chronoform=showErgo&ergoID=111#i-poli-tou-kastrou-prologos-89-133
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου