Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Συνάντηση υπουργών Εσωτερικών Ιταλίας - Γαλλίας για το αδιέξοδο στο μεταναστευτικό

«Αυτό που διακυβεύεται η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών» κατήγγειλε ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο κατά την άφιξή του σε σύνοδο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, όπου πρόκειται να συναντήσει χωριστά τον γάλλο και τον γερμανό ομόλογό του Μπερνάρ Καζνέβ και Τόμας ντε Μεζιέρ εν μέσω της κρίσης που έχει προκαλέσει η υπόθεση των μεταναστών στο ιταλικό Βεντιμίλια. 


Η τριμερής συνάντηση πραγματοποιείται στο περιθώριο μιας συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ που πρόκειται να εξετάσουν το πρόγραμμα για την ανακατανομή των αιτούντων άσυλο που προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ανακουφισθούν η Ελλάδα και η Ιταλία που κατακλύζονται από τις αφίξεις μεταναστών. «Θέλουμε η Ευρώπη να είναι η Ευρώπη», πρόσθεσε ο Αλφάνο. «Αυτό που συμβαίνει είναι μια γροθιά στο πρόσωπο της Ευρώπης».

Ο Καζνέβ διαβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι τα γαλλοϊταλικά σύνορα δεν είναι «αποκλεισμένα» στο Βεντιμίλια, όπου 200 μετανάστες, στην πλειονότητά τους αγγλόφωνοι Αφρικανοί, εμποδίζονται από την περασμένη Πέμπτη από γάλλους χωροφύλακες να εισέλθουν στη Γαλλία. Σύμφωνα με τον Καζνέβ, η Γαλλία απλώς σέβεται τους ευρωπαϊκούς κανόνες που προβλέπουν την επιστροφή στην Ιταλία των μεταναστών που έχουν καταγραφεί στη χώρα.

«Πρέπει να γίνονται σεβαστοί οι κανόνες του Σένγκεν και του Δουβλίνου. Ποιοι είναι αυτοί οι κανόνες; Οταν μετανάστες φθάνουν στη Γαλλία, οι οποίοι έχουν περάσει από την Ιταλία και έχουν καταγραφεί στην Ιταλία, το ευρωπαϊκό δίκαιο προβλέπει να γίνονται δεκτοί πίσω στην Ιταλία», υπογράμμισε ο Καζνέβ.

Η Ρώμη από την πλευρά της καλεί την Ευρώπη να προχωρήσει με το σχέδιο κατανομής, διαμηνύοντας πως έχει «σχέδιο Β» και πως εάν η ΕΕ δεν δείξει αλληλεγγύη, «θα βρει απέναντί της μία διαφορετική Ιταλία».
από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου