Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

«Θα τους στείλουμε σπίτι τους» Μπερλουσκόνι και Λέγκα υψώνουν μαζί «δεξιά σημαία» κατά του Ρέντσι


Μπερλουσκόνι και Λέγκα υψώνουν μαζί «δεξιά σημαία» κατά του Ρέντσι
;Eνα μέτωπο της... «ευρείας δεξιάς», με την ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά, εναντίον της ιταλικής κεντροαριστεράς θέλησε να εγκαινιάσει σε πανηγυρικό κλίμα ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μαζί με τον Ματέο Σαλβίνι.


Μπορεί κάθε προηγούμενη εκλογική νίκη του πρώην Καβαλιέρε να είχε παρούσα τη Λέγκα, όμως αυτή τη φορά το κόμμα υπό τον Σαλβίνι είναι το δημοσκοπικά ισχυρότερο στο κατακερματισμένο δεξιό στρατόπεδο.

Η κεντρική πλατεία της Μπολόνια έγινε το σκηνικό της «γέννησης» της νέας συμμαχίας μεταξύ της μπερλουσκονικής Forza Italia, της Λέγκας του Βορρά και του μικρότερου δεξιού σχηματισμού «Αδελφοί της Ιταλίας - FdI» (που είχε σχηματιστεί από βουλευτές του παλιού μπερλουσκονικού PdL που αποχώρησαν). Τα τρία κόμματα διοργάνωσαν συγκέντρωση ενότητας, με υποστηρικτές τους να ανεμίζουν τις σημαίες των ξεχωριστών σχηματισμών.

Το πολιτικό μήνυμα ήταν ένα: Όλη η δεξιά εναντίον του Ρέντσι και της συγκυβέρνησης του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) και της «Νέας Κεντροδεξιάς» του Αλφάνου. 

«Με αυτήν την ενότητα που ξαναβρήκαμε θα νικήσουμε στις επόμενες εκλογές» είπε ο Μπερλουσκόνι, λέγοντας πως «με τον Ματέο, την Τζόρτζια [Μαλόνι, αρχηγό του FdI] και τον Σίλβιο, μπορούμε να ξεπεράσουμε το 40%». 

«Είμαστε εδώ για να πούμε πως μαζί θα νικήσουμε» είπε ο Σαλβίνι της Λέγκας στη συνέχεια, για να «στείλουμε σπίτι του τον Ρέντσι». Και στο τέλος, η Μαλόνι κινήθηκε στον ίδιο τόνο: «Αυτή η πλατεία είναι καλός τρόπος να πούμε πως υπάρχει ελπίδα, πως μπορούμε να αντιδράσουμε, πως η Ιταλία που θέλουμε είναι έτη φωτός μακριά από τη σημερινή, πως εδώ γεννιέται και δυναμώνει το μέτωπο εναντίον του Ρέντσι που θα στείλει σπίτια τους αυτή την κυβέρνηση υπηρετών». 

Τα τελευταία χρόνια, το άστρο του Μπερλουσκόνι -που ταλαντευόνταν μεταξύ ήπιας αντίθεσης στην κυβέρνηση και χαλαρής συνεννόησης με τον Ρέντσι- έχει αρχίσει να σβηνει. Η Λέγκα του Βορρά έχει μείνει αμετακίνητη στις θέσεις της, και έχει επανέλθει ιδιαίτερα υπό την πίεση του προσφυγικού σε ανοικτά ξενοφοβική ρητορική. 

Σταθερά τους τελευταίους μήνες, το PD του Ρέντσι εμφανίζεται μπροστά και στη δεύτερη θέση βρίσκεται το κίνημα M5S του Μπέπε Γκρίλο. Στην τρίτη θέση, και από σχετική απόσταση από τους υπόλοιπους σχηματισμούς της δεξιάς, βρίσκεται πλέον η Λέγκα του Βορρά κοντά στο 13% -ο Μπερλουσκόνι, μετά τη διάλυση του PdL, έχει υποχωρήσει ακόμη και χαμηλότερα από 10%. 

Από κοινού με το FdI (περίπου στο 4%), τα τρία κόμματα θα μπορούσαν να απειλήσουν το PD -έστω κι αν θα βρίσκονταν αρκετά μακριά από το 40% για το οποίο μίλησε ο Μπερλουσκόνι. 

Η κινητικότητα πάντως δεν περιορίζεται στο δεξιό στρατόπεδο. Εσωκομματικοί διαφωνούντες στο Δημοκρατικό Κόμμα προχώρησαν προ ημερών και επισήμως στην απόσπαση, φεύγοντας από το PD ως διαμαρτυρία στις «δεξιές πολιτικές του Ρέντσι» και ιδρύοντας την «Ιταλική Αριστερά». 

Ο ίδιος ο Ρέντσι απάντησε μόνο εμμέσως από το Ριάντ, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, στα όσα συμβαίνουν στο ιταλικό πολιτικό σκηνικό: «Η Ιταλία δεν απαρτίζεται μόνο από όσους φωνάζουν και εξαπολύουν προσβολές, εμείς καθιστούμε την Ιταλία στέρεη».

Λιγότερο διπλωματικός στάθηκε πάντως ο Αλφάνο της συγκυβερνώσας Νέας Κεντροδεξιάς, στον οποίο είχε αναφερθεί εκτενώς ο Σαλβίνι στην ομιλία του. Ο αρχηγός της Λέγκας, είπε ο Αλφάνο, «είναι ένας ανίδεος παρλαπίπας, τον οποίο καμία χώρα στον κόσμο δεν θα εμπιστευόταν ούτε για τα κουνούπια» ενώ, όσον αφορά τον (κάποτε συνδαιτυμόνα του) Μπερλουσκόνι χαρακτήρισε «λυπηρό» να «βγαίνει στα 80 για να τον χειροκροτούν ενώ ο Σαλβίνι έχει γίνει ο προϊστάμενός του».

πηγή: http://news.in.gr


Επιμέλεια: Β. Ψυχογιός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου