Το έργο «Greece- Italy Facilities for Transport and Logistic2.0» - GIFT 2.0 του προγράμματος Ελλάδα - Ιταλία 2007-2013, που στόχο έχει την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες, τους πολίτες και τους επαγγελματίες της ευρύτερης περιοχής παρουσίασαν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, το Επιμελητήριο Αχαΐας και το Πανεπιστήμιο Πατρών, που συμμετέχουν ως εταίροι στο έργο.
Οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις και η διαδικτυακή πλατφόρμα του GIFT2.0 θα δημιουργήσει ένα σύστημα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη κοινή διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας – Ιταλίας και που μπορεί εύκολα να μεταφερθεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις σε Μεσογειακό - Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο βοηθός Περιφερειάρχη για Ευρωπαϊκά και Διεθνή θέματα Κώστας Καρπέτας τόνισε ότι το έργο GIFT2.0 είναι ένα στρατηγικό έργο που έχει ως στόχο να αναδείξει και να ενισχύσει ένα δίκτυο υφιστάμενων Μεταφορικών Κόμβων (Hubs) σε Ελλάδα και Ιταλία, με απώτερο σκοπό την αύξηση της πρόσβασης και της κινητικότητας των ανθρώπων και των αγαθών, δημιουργώντας και παρέχοντας νέες καινοτόμες υπηρεσίες για τους τελικούς χρήστες.
«Στην ουσία, το έργο GIFT2.0 ενισχύοντας την δικτύωση μεταξύ των διαφόρων φορέων, επιχειρεί να αφαιρέσει την ασυνέχεια των μεταφορικών υπηρεσιών που προσφέρονται από διάφορους φορείς στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας – Ιταλίας» πρόσθεσε ο κ. Καρπέτας.
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Αχαΐας Θεόδωρος Τσούμπελης τόνισε ότι στόχος του Επιμελητηρίου είναι «να καταστήσει την περιοχή ελκυστική μέσω της προβολής των δυνατοτήτων της, με την χρήση των νέων τεχνολογιών και των έξυπνων συσκευών, συμβάλλοντας έτσι στο όραμα να καταστεί η Δυτική Ελλάδα μια "έξυπνη" Περιφέρεια». Μάλιστα ανέφερε ότι είναι ήδη σε επαφή με φορείς της ευρύτερης περιοχής για την συλλογή όλου του ψηφιακού περιεχομένου που θα αξιοποιηθεί στο πιλοτικά στο έργο.
Τέλος ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Στεφανίδης τόνισε ότι σκοπός του Πανεπιστημίου είναι «να αναγνωριστεί η θέση της περιοχής ως ένας σημαντικός πόλος στο ευρωπαϊκό δίκτυο "έξυπνων" κόμβων», ενώ παράλληλα τίθενται οι βάσεις για την δημιουργία ενός κέντρου ανταγωνιστικότητας για την περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου»
Την συνέντευξη συντόνισε ο δημοσιογράφος Φάνης Βγενόπουλος.
ΤΟ ΕΡΓΟ
Το δίκτυο μεταφορικών Hubs περιλαμβάνει συνολικά 27 κόμβους, συμπεριλαμβανομένων λιμένων, σιδηροδρόμων, σταθμών λεωφορείων και αεροδρόμια εντός της επιλέξιμης περιοχής, που είναι σε θέση να προσελκύσουν νέες εμπορευματικές και τουριστικές ροές και κινητικότητα τοπικών χρηστών.
Μέσω του έργου GIFT2.0 αποκτάμε πληροφοριακή υποδομή και υλοποιούμε υπηρεσίες που μας επιτρέπουν να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα της περιοχής, ενώ παράλληλα ενισχύουν την συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες, τους πολίτες και τους επαγγελματίες.
Οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις και η διαδικτυακή πλατφόρμα του GIFT2.0 θα δημιουργήσει ένα σύστημα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη κοινή διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας – Ιταλίας και που μπορεί εύκολα να μεταφερθεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις σε Μεσογειακό - Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το έργο GIFT2.0 περιλαμβάνει τη δημιουργία και παροχή πιλοτικών υπηρεσιών για δύο βασικές ομάδες χρηστών. Η πρώτη αποτελείται από διερχόμενους επιβάτες, προσωρινούς επισκέπτες και τον τοπικό πληθυσμό και η δεύτερη από αγρότες, μικροπαραγωγούς, μεταποιητές, εμπόρους, μικροβιοτέχνες και μεταφορείς.
Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΔΕ) έχει διαβουλευθεί και συνεργάζεται με φορείς που θα φιλοξενήσουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για τις εν λόγω υπηρεσίες, κι οι οποίοι είναι:
• Δήμος Πατρέων,
• ΟΣΕ τμήμα Πατρών,
• ΚΤΕΛ Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας,
• Αερολιμένας Αράξου,
• Οργανισμός Λιμένος Πάτρας,
• Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου (Λιμάνι Κατακόλου)
• Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπάκτου (Μαρίνα Ναυπάκτου)
• Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ακτίου – Βόνιτσας (Μαρίνα Παλαίρου)
• Ιερά Μητρόπολη Πατρών (Ι.Ν. Παναγίας Παντάνασσας)
Πέραν αυτών, η ΠΔΕ προωθεί τις στρατηγικές του έργου και σε μια σειρά άλλων φορέων που άμεσα ή έμμεσα σχετίζονται με τους τελικούς χρήστες, όπως τον Σύνδεσμο Τουριστικών Γραφείων Δυτ. Ελλάδας, Επιμελητήρια, Ενώσεις Ξενοδόχων, Εμπορικούς Συλλόγους και Συλλόγους Καταστημάτων Εστίασης, Αστικά ΚΤΕΛ και Ποδηλατικούς Ομίλους που δραστηριοποιούνται και στους 3 Νομούς της Περιφέρειας.
Προκειμένου να ενισχυθούν οι εν λόγω συνεργασίες, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης που υλοποιεί μαζί με την Αναπτυξιακή Εταιρεία της Περιφέρειας τις δράσεις της ΠΔΕ, έχει διοργανώσει σειρά συναντήσεων και στους 3 νομούς όπου έχουν παρουσιαστεί οι στόχοι του έργου και έχει δημιουργηθεί η απαραίτητη σύμπνοια προκειμένου να υπάρξει η βέλτιστη δυνατή συνεργασία.
Το έργο GIFT2.0 ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους, και υλοποιείται από το κάτωθι εταιρικό σχήμα:
Την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΠΟΥΛΙΑΣ
Τον ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΔΗΜΟ ΤΟΥ ΜΠΑΡΙ
Το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΣΑΛΕΝΤΟ
Το ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΜΠΑΡΙ
Το ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Innopolis
Τη ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝΤο ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου