Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Δείτε τους δρόμους και τις πόλεις της Αρχαίας Ρώμης μέσα από ένα χάρτη μετρό!


Λένε ότι «όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη», και ο αυτοαποκαλούμενος nerd της γεωγραφίας και των δεδομένων Sasha Turbetskoy, προσπαθεί να το αποδείξει με αυτό τον πρωτότυπο χάρτη του που εμφανίζει τους δρόμους της αρχαίας Ρώμης ως γραμμές του μετρό

Στο απόγειο της Αρχαίας Αυτοκρατορίας, οι Ρωμαίοι έχτισαν πάνω από 400.000 χιλιόμετρα δρόμων που εκτείνονταν σε όλη την έκτασή της αυτοκρατορίας. Είχαν ακόμη μια σειρά από αρχαίους «αυτοκινητόδρομους» που εξαπλώνονταν από την πρωτεύουσα, γεγονός που επέτρεπε την  εμπορική και στρατιωτική κίνηση. Ο Turbetskoy, φοιτητής του Πανεπιστημίου του Σικάγου που μελετά στατιστικά στοιχεία, μεταμόρφωσε αυτό το πολύπλοκο δίκτυο δρόμων σε έναν καθαρό, ευανάγνωστο χάρτη μετρό.

Ο Turbetskoy επικεντρώθηκε στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία του 125 μ.Χ., επικεντρώνοντας στους κύριους δρόμους και εφαρμόζοντας λίγες δημιουργικές αυθαιρεσίες, όπως το να συμπεριλάβει μόνο ορισμένα τμήματα επιλεγμένων οδών ή να ονομάσει μερικούς δρόμους  με τα ονόματα των αυτοκρατόρων που τους έχτισαν.



Όλοι έχουν πει ότι το έργο του είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος να απεικονιστεί η δύναμη της Αρχαίας Ρώμης. Είναι απίστευτο να φανταστεί κανείς το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό που χρειάστηκε για να δημιουργήσει ένα τόσο ισχυρό δίκτυο μεταφορών, ένα μέρος από τα οποία  - όπως η Via Appia στη Ρώμη - εξακολουθούν να υπάρχουν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου