Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

Γιατί να μάθει κανείς ιταλικά;

vesparome

Μετά τα αγγλικά, τα γαλλικά και τα ισπανικά, η ιταλική γλώσσα είναι η τέταρτη πιο διδασκόμενη ως ξένη γλώσσα στον κόσμο.

Μετάφραση από τα ιταλικά: Γιώργος Δ. Μυλωνάς

Το φαινόμενο αυτό έχει προκαλέσει έκπληξη στους γλωσσολόγους και τους φανατικούς της ιταλικής γλώσσας, ένα φαινόμενο που οφείλεται όχι μόνο στην απλή έλξη που υπάρχει για «τη γλώσσα του Δάντη,» αλλά και για εκείνους που είναι τα έθιμα και παραδόσεις που χαρακτηρίζουν τη γη μας με έναν τρόπο τόσο εντυπωσιακό.

Στην πραγματικότητα, τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση στην έλξη του Made in Italy σε όλες του τις μορφές: μόδα, σχεδιασμός, φαγητό και κρασί!
  
Ακόμη και η τέχνη, η ιστορία και η λογοτεχνία συνεισέφεραν στο να αυξηθεί  το ενδιαφέρον των  αλλοδαπών για την ιταλική γλώσσα.

Ο πρώτος λόγος για τον οποίο πολλοί μαθητές (και μη) επιθυμούν να μάθουν ιταλικά χαρακτηρίζεται από το ενδιαφέρον τους για την αρχιτεκτονική, την καλλιτεχνική και τη μουσική κληρονομιά: με λίγα λόγια, η Ιταλία δημιουργεί ένα άνευ όρων ενδιαφέρον.

Επιπλέον, η εκμάθηση της ιταλικής γλώσσας έχει γίνει ένα πραγματικό "άγκιστρο" για πολλές γενιές αλλοδαπών, επειδή μπορεί να βοηθήσει στην ανεύρεση θέσεων εργασίας και τις επιχειρηματικές προοπτικές.

Οι χώρες που κατέγραψαν το υψηλότερο ποσοστό μαθητών της ιταλικής γλώσσας είναι η Γαλλία και η Γερμανία.

Στις ΗΠΑ και την Αυστραλία, όπου στον εικοστό αιώνα οι συμπατριώτες μας δημιούργησαν μια πραγματική ροή μετανάστευσης, τώρα τα ιταλικά είναι μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς χάρη στην εγκατάστασή τους σε αυτές τις χώρες.

Οι ΗΠΑ έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό καθηγητών Ιταλικών και Ιταλικών τμημάτων στον κόσμο, ενώ στην Αυστραλία η ιταλική γλώσσα παραμένει η δεύτερη πιο μελετημένη γλώσσα, αντιστεκόμενη στην επέκταση της κινεζικής γλώσσας.

Μια ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη Βραζιλία, όπου υπεγράφη μνημόνιο συνεννόησης για την αύξηση των ιταλικών μαθημάτων στα πανεπιστήμια.

Στην Αλβανία η ιταλική γλώσσα είναι ευρέως διαδεδομένη, εν μέρει χάρη στο τηλεοπτικό σήμα που λαμβάνει, καθιστώντας τη χώρα μας ένα πραγματικό πολιτιστικό και γλωσσικό μοντέλο αναφοράς για τους Αλβανούς.

Στην Τυνησία και στην Αίγυπτο η μελέτη της ιταλικής γλώσσας εξαπλώνεται με γοργά βήματα, καθώς και οι Ιταλοί που παρακολουθούν πανεπιστημιακά μαθήματα στη Μεσόγειο.

Οι νέοι άνθρωποι προσεγγίζουν όλο και περισσότερο τα προϊόντα "ιταλική γλώσσα-πολιτισμός-οικονομία-κοινωνία" μέσω νέων μέσων επικοινωνίας.

Μετάφραση από τα ιταλικά: Γιώργος Δ. Μυλωνάς

Το κείμενο θα το βρείτε στα ιταλικά στην ιστοσελίδα:  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου