Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Ανοιχτά μέτωπα του Αλ Σίσι με Σαουδική Αραβία και Ιταλία

O πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι προσπάθησε σήμερα να αποκρούσει τις επικρίσεις για την παραχώρηση δύο νησιών στη Σαουδική Αραβία και τον θάνατο από βασανιστήρια ενός ιταλού φοιτητή κάνοντας λόγο για "διαβολικές συνωμοσίες".

Hκυβέρνηση του Σίσι, πρώην αρχηγού του στρατού, που χαίρει μεγάλης εκτίμησης σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού μετά την καθαίρεση το 2013 του εκλεγμένου ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, ανακοίνωσε το Σάββατο, με την ευκαιρία μιας επίσκεψης στο Κάιρο του βασιλιά Σαλμάν, ότι παραχώρησε στο σαουδαραβικό βασίλειο τα δύο ακατοίκητα νησιά Τιράν και Σαναφίρ στην Ερυθρά Θάλασσα,


Η ανακοίνωση προκάλεσε μια εκστρατεία διαμαρτυριών κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα ΜΜΕ.


Και ενώ το Κάιρο υπέγραφε με το Ριάντ συμφωνίες επενδύσεων αξίας πολλών εκατομμυρίων στην Αίγυπτο, η Ιταλία ανακοίνωνε την Παρασκευή την ανάκληση του πρεσβευτή της στο Κάιρο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανυπαρξία προόδου στην έρευνα για τη δολοφονία του ιταλού φοιτητή Τζούλιο Ρετζένι.


Ο φοιτητής είχε εξαφανιστεί στις 25 Ιανουαρίου από το κέντρο του Καΐρου και το πτώμα του βρέθηκε εννέα ημέρες αργότερα σε ένα χαντάκι ακρωτηριασμένο και με ίχνη βασανισμού. Ο ιταλικός τύπος και δυτικοί διπλωμάτες διατυπώνουν ανοικτά τις υποψίες τους ότι δολοφονήθηκε από μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας, κατηγορία που η Αίγυπτος αρνείται έντονα.


"Είναι μια διαβολική συνωμοσία", δήλωσε σήμερα ο Σίσι ενώπιον αξιωματούχων της κυβέρνησης και της κοινωνίας των πολιτών σε σχέση με αυτές τις δύο υποθέσεις. "Διαβολικοί άνθρωποι είναι επί το έργον, και θα συνεχίσουν να εργάζονται κατά της Αιγύπτου", είπε.


Ο απόστρατος στρατάρχης διαβεβαίωσε πως τα δύο νησιά ανήκαν στη Σαουδική Αραβία, υπογραμμίζοντας ότι η παραχώρησή τους έγινε βάσει ενός προεδρικού διατάγματος από την εποχή του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος ανατράπηκε το 2011 από λαϊκή εξέγερση.


"Δεν πουλάμε τη γη μας σε κανέναν", είπε αναφερόμενος στα δύο νησιά προτού τονίσει: "Ελπίζω ότι κανένας δεν θα το αναφέρει ξανά" και απορρίψει σθεναρά κάθε ερώτηση από το ακροατήριο.
"Όταν ανακοινώθηκε ο θάνατός του, κάποιοι ανάμεσά μας είπαν πως ήταν οι υπηρεσίες ασφαλείας" είπε για τον Ρετζένι, καταγγέλλοντας για άλλη μια φορά "τους διαβολικούς ανθρώπους".


Ο Σίσι, που εξελέγη πρόεδρος το 2014, κατηγορείται από τις διεθνείς οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι εγκατέστησε ένα απολυταρχικό καθεστώς, καταστέλλοντας αδυσώπητα κάθε εναντίωση, τους οπαδούς του Μόρσι όπως και φυσιογνωμίες της κοσμικής και φιλελεύθερης αντιπολίτευσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου