Σάββατο 9 Μαΐου 2020

Πώς λέγεται το σύμβολο @ στα ιταλικά

Come fare la chiocciola sulla tastiera del PC • Scuolissima.com
Το γνωστό σε όλους μας "παπάκι", στα ιταλικά αναφέρεται ως chiocciola (που κυριολεκτικά σημαίνει σαλιγκάρι), ενώ επίσης χρησιμοποιείται (σπανίως) η λέξη anfora, από τη μονάδα όγκου και βάρους.



Η παλαιότερη γνωστή καταγραφή του @ ως εμπορικό σύμβολο γίνεται στο ισπανικό έγγραφο taula de Ariza του 1448.


Η προέλευση του συμβόλου @ δεν είναι γνωστή:
  • Μια θεωρία αναφέρει ότι είναι σύντμηση της λατινικής πρόθεσης ad (προς) που εμφανίστηκε τον 6ο ή τον 7ο αιώνα. Σύμφωνα με την θεωρία, το σύμβολο προήλθε από την συνένωση του α και το d. Το σύμβολο στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε στον Μεσαίωνα από μοναχούς για να αντικαταστήσει το at στα αγγλοσαξονικά κείμενα για λόγους οικονομίας.
  • Δημοφιλής είναι επίσης η θεωρία ότι συμβολίζει τη μονάδα μέτρησης βάρους και όγκου αρρόμπα (arroba), η οποία χρησιμοποιήθηκε από τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους, και ισούται περίπου με 11 ή 14 κιλά. Η λέξη αρρόμπα προέρχεται από το αραβικό αλ-ρουμπ, η οποία σημαίνει ένα τέταρτο, και από αυτήν προέρχεται η γαλλική λέξη για την ίδια μονάδα μέτρησης arobase. Ο Ιταλός ακαδημαϊκός Τζόρτζιο Στάμπιλε πρότεινε ότι η παλαιότερη χρήση του γίνεται σε έγγραφο Φλωρεντιανού εμπόρου του 1536 και συμβόλιζε τους αμφορείς ως μονάδα μέτρησης όγκου. Το έγγραφο περιέγραφε την άφιξη τριών πλοίων από τη Λατινική Αμερική. Η μονάδα μέτρησης του ενός αμφορέα αντιστοιχεί σε αυτή ενός αρρόμπα.
  • Μια άλλη θεωρία αναφέρει ότι προέρχεται από γαλλικά κείμενα και τον χαρακτήρα á. Αν και ο χαρακτήρας @ χρησιμοποιείται σε κάποια χειρόγραφα για να αντικαταστήσει το á, δεν υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση ότι αυτή είναι η αρχική προέλευση του συμβόλου.[3

https://el.wikipedia.org/wiki/@

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου