Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Τουλάχιστον 11.000 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν την τελευταία εβδομάδα στην Ιταλία

Τουλάχιστον 10.000 χιλιάδες πρόσφυγες αποβιβάσθηκαν στις ακτές της Ιταλίας μόνο την τελευταία εβδομάδα διασχίζοντας τη Μεσόγειο μέσα σε υπερφορτωμένα πλοία με κίνδυνο τη ζωή τους. 


Σύμφωνα με πληροφορίες του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, υπάρχει έντονη δυσκολία στην εξεύρεση χώρων για την φιλοξενία τους. Περιοχές όπως η Σικελία και το Λάτσιο είναι υπερπλήρεις, ενώ στον Βορρά, στην ευρύτερη περιοχή του Μιλάνου και στη Βάλε Ντ’ Αόστα - στα σύνορα με τη Γαλλία - δεν υπάρχει προθυμία να διατεθούν νέες κτιριακές εγκαταστάσεις. 

Παράλληλα, όπως υπογραμμίζει ο ιταλικός Τύπος, πηγές της εισαγγελίας του Παλέρμο της Σικελίας εκφράζουν ανησυχία για τυχόν εισροή εξτρεμιστών μουσουλμάνων στα κύμα προσφύγων και μεταναστών που φθάνουν συνεχώς στη Σικελία, την Καλαβρία και την Απουλία. 

Οι εισαγγελείς πρόκειται να ανακρίνουν την Παρασκευή τους δεκαπέντε μουσουλμάνους μετανάστες με καταγωγή από το Μαλί, τη Γουινέα Μπισάου και τη Σενεγάλη, οι οποίοι κατηγορούνται ότι πέταξαν στη θάλασσα 12 χριστιανούς συνταξιδιώτες τους. Βάσει των μαρτυριών και των στοιχείων που έχει συλλέξει μέχρι τώρα ο αρμόδιος δικαστικός, θεωρείται πολύ πιθανό να μετατραπεί η προσωρινή κράτηση των δεκαπέντε σε φυλάκιση. 

Το βράδυ της Πέμπτης, ιταλικό αλιευτικό σκάφος με επτά άνδρες πλήρωμα κατασχέθηκε από άνδρες που επέβαιναν σε ταχύπλοο των ενόπλων δυνάμεων της Τρίπολης. Το αλιευτικό βρισκόταν σε απόσταση τριάντα ναυτικών μιλίων από τα λιβυκά χωρικά ύδατα. Οπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, δεν έχει γίνει επίσημα γνωστό σε ποιο λιβυκό λιμάνι οδηγήθηκε το αλιευτικό. Σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές, φέρεται να έχει φτάσει στο λιμάνι της Μιζουράτα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου