Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Προσβάσιμο στο κοινό το υπόγειο καταφύγιο του Μουσολίνι

Για πρώτη φορά Ιταλοί αλλά και ξένοι τουρίστες θα μπορούν να επισκεφτούν το καταφύγιο που είχε κατασκευάσει ο Μπενίτο Μουσολίνι για να μπορέσει να προστατευτεί από τους βομβαρδισμούς των συμμάχων.

Πριν από 74 χρόνια, ο ιταλός δικτάτορας άρχισε να χτίζει ένα δίκτυο υπόγειων χώρων, που μπορούσαν να αντέξουν οποιαδήποτε επίθεση. Ένα από αυτά τα μπούνκερ, βρισκόταν δίπλα στο σπίτι του, στη Βίλα Τορλόνια, στη Ρώμη. Βρίσκεται σε βάθος έξι μέτρων και έχει μήκος 50 μέτρα.Ο χώρος πέρα από το διπλό χαλύβδινο περίβλημά του, έχει πόρτες ανθεκτικές σε χρήση αερίων και ειδικό σύστημα εξαερισμού. Είχε μάλιστα τρεις εξόδους κινδύνου, ώστε να μπορεί να διαφύγει ο Ντούτσε.
«Όταν εισήλθε η Ιταλία στο πόλεμο, ο Μουσολίνι αποφάσισε να κτίσει ένα καταφύγιο γι’ αυτόν και την οικογένειά του. Γι’ αυτό το λόγο ανακατασκεύασε ένα κελάρι, ένα οινοποιείο σ’ αυτό εδώ το μπούνκερ που θα άντεχε τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Το κελάρι δεν ήταν χτισμένο από υλικά που μπορούσαν να εγγυηθούν προστασία από τις βόμβες και γι’ αυτό το λόγο πάρθηκε η απόφαση να χτιστεί ένα άλλο μπούνκερ, μέσα στο συγκρότημα των κτιρίων και να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσαρμογές» επισημαίνει ο Μάρκο Πλασίντι, πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Υπόγειοι Χώροι της Ρώμης».
Ο Ντούτσε κυβέρνησε την Ιταλία από το 1922 μέχρι και το 1943. Η φασιστική κυβέρνησή του δεν άργησε να σταθεί στο πλευρό των γερμανών ναζιστών.
Ο δήμαρχος της Ρώμης, Ιγκνάτσιο Μαρίνο θεωρεί ότι το να είναι αυτό το καταφύγιο ανοικτό για το κοινό, θα βοηθήσει ώστε να μην ξεχαστεί αυτή η μαύρη σελίδα της ιταλικής ιστορίας:
«Πιστεύουμε ότι αυτό που συνέβη τότε είναι κάτι που δεν πρέπει να συμβεί ποτέ ξανά. Γι’ αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό που είμαστε εδώ σήμερα. Είναι αναγκαίο να μάθουμε στα παιδιά μας σπουδαίες ιδέες, όπως για παράδειγμα τι είναι η ελευθερία και ότι όλοι έχουμε γεννηθεί ίσοι σ’ αυτό τον κόσμο».
Άλλα δύο καταφύγια του Μουσολίνι άνοιξαν για το κοινό το 2006, αλλά έκλεισαν πολύ σύντομα, καθώς ανιχνεύτηκε ραδόνιο στους χώρους τους. Μετά από εργασίες, και οι τρεις χώροι είναι προσβάσιμοι πλέον σε όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου