Έντονες είναι οι αντιδράσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων, αλλά και ανθρώπων που συμμετείχαν σε διασώσεις μεταναστών μετά την ανακοίνωση των μέτρων της ΕΕ για το μεταναστευτικό.
«Η Ευρώπη έκανε ένα μικρό βήμα προς τα πίσω από την άβυσσο, αυξάνοντας τα κονδύλια για την έρευνα και τη διάσωση και τριπλασιάζοντας τη χρηματοδότηση για την επιχείρηση «Τρίτων», αλλά ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί το εύρος των περιοχών που θα γίνονται αυτές οι επιχειρήσεις ή το αν θα δοθεί προτεραιότητα στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης ή στον έλεγχο των συνόρων», δήλωσε η εκπρόσωπος της οργάνωσης Save the Children.
Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει επίσης τη συνεργασία με τρίτες χώρες, όπως η Λιβύη, από όπου ξεκινά το ταξίδι προς τα ευρωπαϊκά παράλια, ιδίως της Ιταλίας.
Στα σχέδια της Ευρώπης είναι και η ανάπτυξη συνοριακών ελέγχων στις χώρες αυτές.
«Η άποψή μου είναι ότι αν η ΕΕ περιοριστεί στα 30 μίλια για τις επιχειρήσεις θα έχει πολύ μικρό αντίκτυπο στην περιοχή όπου γίνονται οι περισσότερες διασώσεις», δήλωσε ο καπετάνιος πλοίου, που συμμετείχε σε επιχείρηση διάσωσης.
Αξιωματούχοι του ΟΗΕ μιλούν για «μινιμαλιστική προσέγγιση» στο θέμα, από πλευράς ΕΕ.
Η παρούσα ευρωπαϊκή δράση περιστρέφεται γύρω από τις επιχειρήσεις της Frontex «Τρίτων» και «Ποσειδών». Οι επιχειρήσεις αυτές δίνουν περισσότερο βάρος στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, ενώ η παλιότερη επιχείρηση Mare Nostrum, που είχε «παροπλιστεί» πέρυσι, είχε μεγαλύτερο εύρος δράσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου